Hlavní obsah

Pořadatelé tokijské olympiády budou vybírat nové logo

Tokio
Aktualizováno

Pořadatelé olympijských her v Tokiu 2020 budou vybírat nové oficiální logo. To původní představili v červenci, hned po jeho prezentaci ale byli obviněni z plagiátorství. Nyní se objevily v médiích další informace, podle nichž designér Kenžiro Sanó použil pro svoji práci materiály zkopírované z internetu, načež organizační výbor rozhodl vyhlásit novou soutěž.

Foto: Issei Kato, Reuters

Logo pro OH v Tokiu 2020.

Článek

Šéf japonských organizátorů Toširo Muto nicméně nepotvrdil, že by logo bylo plagiátem. Jeho zrušení ale označil za nejvhodnější řešení vzhledem k množství pochybností, které se kolem jeho podoby objevily. "Došli jsme k závěru, že toto logo nemá podporu veřejnosti, a budeme hledat nový emblém," řekl Muto na tiskové konferenci.

Pochybnosti kolem originality loga rozpoutal záhy po červencové prezentaci belgický designér Olivier Debie. Na sociálních sítích upozornil na podobnost s jeho vlastním dílem pro divadlo v Lutychu a obrátil se kvůli tomu na soud. Japonský olympijský výbor se tehdy za Sanóa postavil, ten ale nyní podle televizní stanice NHK jeho členům potvrdil, že některé podklady při výběru designu získal bez předchozí autorizace z internetu.

V samotném logu navíc nenašla zalíbení ani veřejnost. V minulých dnech se také objevila další podezření, že i jiné práce ze Saónovy dílny jsou plagiáty. Podle průzkumu televize TBS si 85 procent dotázaných přálo změnu olympijského loga.

Reklama