Hlavní obsah

Čeští zápasníci by na MS rádi vybojovali olympijská místa

Praha/Las Vegas

V pondělí začne v Las Vegas mistrovství světa v zápase, které je zároveň olympijskou kvalifikací. Na výsledky do pátého místa, znamenající postup na hry do Ria, pomýšlí i česká výprava. Největšími nadějemi jsou volnostylařka Adéla Hanzlíčková a řeckořímští zápasníci Artur Omarov s Petrem Novákem.

Článek

Účast na OH si zajistí vždy šest zápasníků, protože se udělují dvě třetí a dvě pátá místa. Jako první se o olympijskou šanci poperou hned v pondělí Petr Novák ve váze do 75 kg a Matouš Morbitzer do 66 kg.

"Kvalifikovat se na olympiádu je můj obrovský sen, takže cokoliv jiného než umístění do pátého místa by bylo zklamání. Medaile by naopak byla třešničkou na dortu. Je to ale sport a konkurence je v naší váze obrovská, jasný favorit není, těch adeptů na medaili je hodně," uvedl v tiskové zprávě svazu Petr Novák, který loni na MS v Taškentu skončil jedenáctý.

Omarov se představí ve středu v kategorii do 85 kg. "Naše váha se jen hemží velkými jmény, ale jak už víme z minulosti, i ti největší favorité mohou padnout. Kvalifikační limit tedy leží vysoko a je to těžký cíl, ale ne nesplnitelný. Osmé místo mě nezajímá," prohlásil Omarov.

S očekáváním vzhlíží česká výprava ke čtvrtku a jednadvacetileté Hanzlíčkové. Ta letos dokázala ve váze do 63 kg vybojovat stříbro na březnovém mistrovství Evropy do 23 let, na Evropských hrách v Baku pak skončila sedmá. Vzhledem k mladému věku by nicméně pro Hanzlíčkovou bylo úspěchem umístění do 10. místa.

Celkem bude české barvy na MS hájit šest zápasníků v řeckořímském stylu pod vedením hlavního kouče Marka Švece, dva volnostylaři a dvě volnostylařky. Ty povede trenér Milan Hemza. Šampionát v Las Vegas potrvá do neděle 13. září.

Nominace ČR:
Muži:
Řeckořímský styl:
Michal Novák (do 59 kg),
Matouš Morbitzer (do 66 kg),
Filip Dubský (neolympijská do 71 kg),
Petr Novák (do 75 kg),
Pavel Powada (neolympijská do 80 kg),
Artur Omarov (do 85 kg).
Volný styl:
Gurgen Baghdasarjan (do 74 kg),
Vratislav Chotaš (do 86 kg).
Ženy:
Volný styl:
Lenka Hocková (do 53 kg),
Adéla Hanzlíčková (do 63 kg).

Reklama