Hlavní obsah

Stevenson: Box je smyslem mého života

MIANYANG

Kudrlinky na hlavě se mu zabarvily do šedé barvy, ale pořád budí ohromný respekt. Trojnásobný olympijský vítěz Kubánec Teofilo Stevenson je i ve třiapadesáti letech největší ikonou světového amatérského boxu. Na mistrovství světa v Mianyangu se ploužil kolem ringu jako líný kocour, a když zrovna neboxoval jeho krajan, vytáhl z kapsy doutník, labužnicky k němu přivoněl a odkráčel si zakouřit.

Článek

Jeho takřka dvoumetrová postava se prostě nedala přehlédnout. V Číně byl neustále středem pozornosti, zájemcům o společnou fotografii ochotně pózoval a nehrál si na nedotknutelného.

Na boxerské šampionáty je nyní zván především jako celebrita, ale tenhle osobní přítel Fidela Castra se snaží stále udržovat ve slušné formě jako za starých časů, kdy válcoval soupeře za soupeřem. "Box je pro mě smyslem života," řekl Stevenson exkluzivně Právu.

V Mianyangu sledoval nejproslulejší boxer historie amatérského ringu také duel v kategorii do 91 kilogramů, kde Kubánci Luisi Ortízovi statečně vzdorovala česká naděje Lukáš Viktora. Favorit ale překvapení nedopustil. "Že jsou teď Češi v krizi? Ať přijedou trénovat na Kubu, pak budou lepší," radil svěřencům kouče Svatopluka Žáčka, jež v Číně nepřešli přes úskalí 1. kola.

Začal to Rus

Stevensonova kariéra je symbolem výjimečného talentu, který se rozvíjel v tvrdém tréninku. V 21 letech triumfoval v těžké váze na olympiádě v Mnichově, o čtyři roky později v Montrealu a zlatý hattrick dovršil na Hrách v Moskvě. O možnost získat čtvrté olympijské zlato jej připravil bojkot olympiády v Los Angeles, v němž Sovětský svaz následovaly i jeho satelity včetně Kuby.

"Nesnášel jsem porážky, i když jsem jich hlavně zpočátku zažil dost," tvrdil při rozhovoru padesátník, který se do ringu dostal ve třinácti letech. "Nejvíce mi dal ruský trenér Andrej Červoněnko a pak samozřejmě Alcides Sagarra," jmenoval legendární kouče, kteří vyšlechtili k dokonalosti systém přerodu mladých talentů v šampióny. "Kubánci byli vždycky výbušní, ale Rus, kterého poslali z Moskvy, tomu dal řád," doplnil Žáček

V kariéře odboxoval Stevenson 321 utkání a pouze dvacetkrát prohrál. České fanoušky boxu může těšit, že skalp "Obra z Antil" získal před olympiádou v Mnichově jako jediný Čech Petr Sommer z Dukly Olomouc. "Když to říkáte, je to možné. Ale na to už si vážně nevzpomínám," pokrčil rameny Stevenson. "Potom jel ale Petr na Kubu a Teofilo mu to údajně vrátil i s úroky," zavzpomínal Žáček. "Ano, tak to je velmi pravděpodobné," pousmál se trojnásobný olympijský šampión.

Stevenson zavítal několikrát rovněž do bývalého Československa. Byl aktérem mezistátního duelu ČSSR-Kuba, zúčastnil se také Velké ceny Ústí nad Labem. "To byl opravdu skvělý turnaj s tradicí, kde se mi navíc dařilo," připomněl si návštěvy severních Čech z let 1980 a 1986.

Dolary jsou past

Byl výjimečný, ale mohl mít ještě mnohem víc. Jenže nechtěl. Význační promotéři si mohli ukroutit hlavu nad Stevensonovou neochotou odejít vydělávat do profesionálního ringu. Nabízeli mu nejprve milión dolarů, za duel s Muhammadem Alim sliboval excentrický Don King dokonce bájných 5 miliónů.

Vysoký Kubánec měl vše, aby se stal superhvězdou i mezi profesionály. Skvěle boxoval, vyzařoval charisma, mluvil anglicky a byl to fešák. Ani King ovšem Stevensona nezviklal. "Odpovídal jsem na to už mnohokrát, ale důvody jsou pořád stejné. Ty peníze nemohly vyvážit moji lásku ke Kubě. Dolary nejsou všechno, jen past, do které se chytíte," vykládal mohutný chlapík s vážnou tváří variaci na odpověď, kterou opakuje posledních 30 let, a kvůli které si vysloužil lásku Kubánců. Dokonalé naplnění Castrovy výzvy Nebojujte pro slávu, bojujte pro čest! Na Kubě je Stevenson hrdinou.

Ostrov v Karibiku ani v roce 2005 nepřestává chrlit zástupy skvělých boxerů, což doložilo i poslední MS, kde její borci brali čtyři zlaté medaile, nejvíc ze všech zúčastněných zemí. Stevenson má na tom také podíl. Byl trenérem, plnil nejrůznější funkce v národní asociaci. "Box je tradice, na kterou jsme hrdí. Děláme to dobře, tak proč přestávat," otázal se. Do tělocvičen v Havaně se stále hrnou noví a noví adepti, kteří v boxu vidí šanci, jak získat uznání, ale i zlepšit svou sociální situaci.

Uznává Aliho

Na popularitě Stevensona Kuba vydělává, moc dobře to ví i Castro, který za zásluhy věnoval fenomenálnímu boxerovi na předměstí Havany rezidenci. Otřít se před Stevensonem právě o "Commandanta" je také značně riskantní. V roce 1999 to učinil jeden ze zaměstnanců letecké společnosti v Miami a přišel o zuby.

"Nikdo nebude urážet Kubu a už vůbec ne Castra," rozčilil se, když vysvětloval svou verzi incidentu. O Stevensonovi i někteří profesionální šampióni prohlásili, že byl nejlepším boxerem v těžké váze všech dob. Třeba George Foreman se nechal slyšet, že žádný ze současných boxerů by neměl proti gigantovi amatérského ringu šanci.

Dodnes mezi odborníky panují spory, jak by dopadl jeho duel s Muhammadem Alim. Právě pro Aliho měl Stevenson slova uznání i v Číně. "Byl jedinečný, neměl žádné slabiny," přitakal na otázku, kdo je podle něj nejlepším boxerem světa všech dob.

Reklama