Hlavní obsah

Byly to nervy, ale Rio jsem trefila, libovala si střelkyně Jahodová

Lonato

Třiadvacetiletá broková střelkyně Libuše Jahodová v neděli na mistrovství světa v brokových disciplínách v Lonatu vybojovala účastnické místo na OH v Riu v disciplíně skeet. Vyšlo to až na poslední pokus. Uzavřela tak svoji nejlepší sezónu, v níž získala i dvě zlaté medaile na Univerziádě.

Foto: Ivana Roháčková

Střelkyně Libuše Jahodová.

Článek

Už jste stihla úspěch oslavit?

Ještě ne! Po závodech jsme jako český tým zašli na společnou večeři, na ní jsme si dali jednu skleničku na přípitek, a šli jsme spát. Část nás odjížděla brzy ráno domů, kluky čekal jejich závod. Upřímně řečeno, mně ještě úplně nedošlo, co se mi povedlo. Radost mám obrovskou, ale až mi to dojde úplně, bude ještě větší.

Kdy jste se dozvěděla, že máte účastnické místo v Riu?

V neděli v 16.30 hodin. Ten čas nezapomenu. Odstřílela jsem svůj závod, jednasedmdesát bodů je moje vyrovnané maximum. Věřila jsem, že mohu postoupit do rozstřelu o finále. Šla jsem k výsledkové tabuli a modlila se, aby dvě soupeřky, které mě ještě mohly ohrozit, udělaly chybu. Není to sportovní, ale každý to jistě pochopí. Olympijský sen byl na dosah...

A chybovaly?

Ano, ty chyby udělaly. Do rozstřelu jsem šla relativně klidná, ale já jsem se pořád trochu bála, i když mi už všichni gratulovali. Definitivně mi účastnické místo potvrdili po rozstřelu, kdy si mne vytáhli na dopingovou kontrolu s tím, že mám místo v Riu a budou si mne teď víc hlídat.

Lonato bylo poslední šancí, jak se probojovat do Ria. Byla jste hodně nervózní?

Byla, ale do závodu jsem šla s tím, že dám do závodu absolutně všechno pro co nejlepší výsledek, abych měla čisté svědomí, že jsem pro to udělala maximum. My jsme s trenérem Luborem Novotou celý rok ohromně dřeli, aby se to povedlo... Teď jsme oba šťastní. Pro něho to ode mne byl dárek k nedělnímu svátku a narozeninám, které měl tři dny před tím. Ukápla i nějaká slza, ale to k tomu patří.

Byla to vaše top sezóna?

Určitě! Vystřílela jsem si účast na olympiádě, získala dvě zlaté medaile na Univerziádě a posunula svoje osobní maximum na jednasedmdesát bodů z pětasedmdesáti.

Takže teď přijde dovolená a klídek?

Dovolená jen krátká. Především se musím dát zdravotně do pořádku, celý rok mě provázely zdravotní problémy. Odpočívat a léčit se bude nejspíš v lázních. Ale s nohama nahoře ležet nebudu. Ještě na podzim začnu tvrdě makat. Na fyzičce a vylepšování techniky. Rezerv mám dost. Musím se také naučit pořádně závodit, tedy odstřílet celý závod bez sebemenšího výpadku. Rio je obrovská výzva a určitě nic s trenérem nepodceníme.

Muži brokové střelkyně moc neberou. Změnil se jejich přezíravý vztah a poradí vám?

Rovnocennými partnerkami nebudeme nikdy. Muži mají svoje silné ego, a to jim zůstane asi napořád. Platí to zejména o brokařích. Ale vztahy se hodně zlepšily. Třeba na závodech nás podporují, fandí nám. Také nám poradí, a dobře. Třeba Honza Sychra, který střílí na levou stranu jako já, tedy přikládá pažbu na levé rameno, mi hodně radí. Střílíme spolu za Duklu Hradec Králové, vidíme se nejen na závodech. Nás leváků mezi brokovými střelci moc není.

Většinou platí, že co brokový střelec, to myslivec...

Tak to já jsem ta výjimka potvrzující pravidlo! Na zvířátka nemířím a nedokázala bych na ně vystřelit. Raději je jdu do lesa nakrmit. Také bych nevydržela hodiny sedět na posedu.

Reklama

Související témata: