Hlavní obsah

WADA zveřejnila seznam 114 osob nežádoucích pro sportovce. Češi mezi nimi nejsou

Světová antidopingová agentura (WADA) zveřejnila seznam osob diskvalifikovaných kvůli podpoře dopingových praktik u sportovců. Na listině je 114 lidí. Jsou to převážně trenéři či lékařští poradci, kterým se mají sportovci při zvažování spolupráce vyhnout. Češi mezi nimi nejsou.

Foto: facebook The Jenko Bros

Ilustrační snímek

Článek

Podle předsedy WADA Craiga Reedieho si sportovci musejí dát pozor, aby nespolupracovali s někým z této černé listiny, jinak hrozí sankce i jim. Naopak nyní by měli mít lepší šanci se rozhodnout, komu věřit.

"Antidopingové orgány jsou stále více přesvědčeny, že sportovci nedopují sami, ale často je nabádá k podvodu právě někdo z členů jejich doprovodu," uvedl Reedie. Pondělní zveřejnění seznamu na webu antidopingové agentury má proto vyslat jasný vzkaz: "Nedávejte se dohromady s někým, kdo porušil antidopingová pravidla".

Řada z těchto "nežádoucích" osob má doživotní zákaz činnosti, na seznamu je jméno, národnost i datum, dokdy trest platí. Ke známým lidem patří italský lékař Michele Ferrari či bývalý atletický trenér Trevor Graham z USA, mezi jehož elitní svěřence patřila i sprinterka Marion Jonesová.

Seznam chce antidopingová agentura aktualizovat každé tři měsíce.

Reklama

Související témata: