Hlavní obsah

Váňa má jedničku. Pomáhá i zaříkávač, přiznává slavný otec

Praha

Jednička pro ryzáka Rabbit Wella a Josefa Váňu. Toho mladšího. S nejnižším číslem vyrazí příští neděli do 125. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. „Super, já to věděl,“ se smíchem bral páteční los Váňa starší, trenér Rabbit Wella. Legenda dostihu se pro letošek obejde bez role žokeje. Do boje jako trenér vyšle tři koně, nikdo víc. Za rok ale může být opět třeba i v sedle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Váňa během losování čísel pro účastníky 125. Velké pardubické.

Článek
Fotogalerie

"Výborně to losuješ, Pepo," říkal Váňa starší na adresu kanoistického šampióna Josefa Dostála, který dal taháním jmen a čísel z pohárů podobu listině. „Čísla na startu ale význam pro výsledek ve Velké nemají skoro žádný," tvrdil Váňa. Ani snad s ohledem na pověrčivost... „Vyhráli jsme i s třináctkou."

Z ciziny jen jeden Francouz

V poli nebudou zástupci z Anglie či Irska. Země zaslíbené překážkovým bitvám reprezentuje jen kůň z Francie.

125. Velká pardubická s Českou pojišťovnou - neděle 11. října
Slavnostní zahájení v 11:00, první dostih začíná v 11:30
Průběh dne má víceméně standardní časovou podobu
Hlavní dostih jako osmý v pořadí startuje v 16:40
O den dříve pořádaný mítink doznává změn, z rovinového se mění na překážkový. Začátek je ve 12:00
Stav dráhy označují organizátoři za optimální

A Češi? S Orphee des Blins třikrát v řadě vítězný Jan Faltejsek povede už jiného favorita: Universe of Gracie. Sedlo spolufavorita Klause obsadí italský šampión Raffaele Romano. Do boje jde i loňský korunní princ, ryzák Al Jaz s Josefem Sovkou. "Z mých koní jako nejlepšího vidím Zarifa," připomněl Váňa st. dalšího zástupce ze svých stájí.

Povede ho Josef Bartoš. Konec nesvárů mezi oběma Váni a úspěšným jezdcem? „Když se náš Pepa kdysi vracel z ciziny, tak chtěl být ve stáji jedničkou. Ale nebyla to nějaká válka, vždyť pořád jsou spolu, jezdí v Itálii. A obnovení spolupráce mě těší, vždyť Pepa Bartoš je u nás nejlepší," uvedl Váňa st.

Jeho pozici nejčastějšího účastníka přebral Dušan Andrés, s jedinou klisnou v poli Modenou zažije svůj 21. start.

Ale ani Váňa st. ještě možná nekončí. Dlouho živil naději na svůj 29. start, plných třicet roků po své premiéře v nejslavnějším domácím dostihu. Chyběl jen v letech 2000 a 2007.

Test dopadl nečekaně

Test legendě ale drsně ukázal, že účast ve 125. ročníku by byla neuvážená. „ Sedl jsem na kolo a na plné kule hnal na Bohuslav," připomínal zkoušku v kopcovitém terénu poblíž svého západočeského bydliště. „Pozvracel jsem se, to se mi loni nestalo," přiznal dvaašedesátiletý rekordman dostihu, do kterého měl sedlat hnědáka Hipo Japea.

"Nechci, abych v půlce dostihu spadl vysílením nebo zastavil koně kvůli mé špatné fyzické kondici. Hipo Jape potřebuje pořádně tlačit dopředu," prohlásil. "To si nemůžu dovolit vůči panu Komárkovi," podotkl Váňa. Právě pro Viktora Komárka připravil vítěze dostihu Vronského (1997) a Chalka (2001).

Lístek možná nevyužije

Ale ač se kdysi už i (definitivně) rozloučil, stále živí naději, že se ještě v Pardubicích sveze. „Máme jednoho šestiletého šimla ve stáji. Ukáže se až při posledním letošním dostihovém dnu v Pardubicích, ale zatím ještě beze mě," nevzdávala se legenda.

Lístek na tribunu za třináct stovek ale možná nevyužije. „Tam to vždy bylo strašné," připomínal své jezdecké absence - jednou pro zranění, jindy kvůli pozdě zaslané přihlášce. „To snad radši půjdu jako pomocník ke startu," naznačil. Už kvůli problémům, které tam Rabbit Well mívá, cuká doleva. „(Jako kůň s číslem jedna) bude mít po levé ruce soupeře, a tak snad neudělá ten svůj manévr," viděl alespoň jakousi výhodu ve vylosované jedničce Váňa st.

Majitel Rabbit Wella Zdeněk Jandejsek doprovodil kvůli problému ke koni i netradiční návštěvu. „Zkoušel zaříkávače nebo léčitele snad to pomůže," dodal Váňa.

Reklama