Hlavní obsah

Organizátoři OH v Riu seškrtají rozpočet o 30 procent

Rio de Janeiro

Organizátoři olympijských a paralympijských her v Riu de Janeiro plánují seškrtat rozpočet o 30 procent, aby nepřekročili původně stanovenou částku 3,6 miliardy dolarů (87 miliard korun). Podle BBC se na tom pořadatelé největší sportovní akce příštího roku shodli na krizové schůzce, jež proběhla v minulých dnech.

Foto: Sport.cz

Cukrová homole v Riu - ilustrační snímek

Článek

"Doby neomezeného utrácení jsou pryč. Musíme být kreativní a najít způsoby, jak ušetřit," uvedl ředitel komunikace OH v Riu Mario Andrada. Šetřením by však neměly být zasaženy soutěže ve zhruba 50 sportech, do nichž se na olympiádě a paralympiádě zapojí zhruba 15 000 účastníků.

Rozpočet organizačního výboru je financován z privátních zdrojů a je oddělen od rozpočtu na výstavbu stadiónů a infrastruktury. K nutnosti šetřit přispívá mimo jiné pomalý prodej vstupenek, jichž se zatím prodaly dva milióny z celkového počtu pěti miliónů.

"Lidi štve luxus a utrácení, musíme si utáhnout opasky," uvedl Andrada. Varováním pro organizační výbor OH byly protesty fanoušků během Poháru FIFA v roce 2013 proti nákladům na pořádání loňského mistrovství světa ve fotbale.

Škrty v rozpočtu se dotknou například zahajovacího ceremoniálu, jehož cena oproti tomu londýnskému by měla být zhruba desetinová. Dalšími cestami k úsporám jsou například využití stanů místo pevných staveb či počet dobrovolníků, jejichž stav má být snížen ze 70 na 60 tisíc.

Reklama

Související témata: