Hlavní obsah

Velká pardubická po letech uvidí nového šampióna

Pardubice

Letošní Velká pardubická pozná zcela nového šampióna, na startu nedělního 125. ročníku totiž nebude žádný z jejích minulých vítězů. Klisna Orphee des Blins, která triumfovala v posledních třech letech, skončila, stejně i legendární Tiumen, jenž vyhrál třikrát v řadě předtím. I tak je populární dostih skvěle obsazen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Josef Váňa starší s Tiumenem při spletité situaci na Taxisu.

Článek

„Tím, že nestartuje Orphee des Blins ani žokej Josef Váňa starší, bude to jiná Velká. Jsem však přesvědčený, že bude stejně kvalitní jako předchozí ročníky," řekl člen představenstva Dostihového spolku Jan Řehounek. Na startovní listině Velké je dvaadvacet koní, z toho jeden zahraniční, z francouzské stáje.

Víkend na pardubickém závodišti otevřou sobotní překážkové dostihy (od 12 do 16 hodin). Neděle, kdy se od 16:40 jede hlavní dostih, začne v 11 hodin státní hymnou, kterou zazpívá operní pěvkyně Eva Urbanová.

Pořadatelé očekávají, že do Pardubic dorazí přes 25 tisíc diváků. Tajně doufají, že se přiblíží číslu z loňského roku, kdy návštěvnost dosáhla 30 tisíc. „Myslím, že je to reálné, místa k sezení jsou dávno vyprodána," uvedl předseda představenstva Dostihového spolku Richard Benýšek.

Lístek k stání stojí 190 korun, ti, kteří při nákupu předloží jízdenku Českých drah s cílovou stanicí Pardubice, jej získají s 50procentní slevou. Ta se však netýká vstupenek zakoupených v předprodeji.

Do hlediště prý zavítá i proslulý italský žokej Frankie Dettori. „Je to legenda rovinových dostihů. Jsme s ním v kontaktu, věřím, že ho v Pardubicích přivítáme," podotkl místopředseda představenstva Dostihového spolku Michael Skalický.

Reklama