Hlavní obsah

Velkou pardubickou ovládl Stromský s Nikasem, cíl vidělo jen dvanáct koní

Aktualizováno

Žokej Marek Stromský se v jednačtyřiceti letech dočkal premiérového triumfu ve Velké pardubické. Nedělní 125. ročník slavného závodu, na jehož startu po dlouhé době chyběl obhájce loňského prvenství, neboť klisna Orphee de Blins po třech vítězstvích v řadě ukončila kariéru, ovládl v sedle desetiletého hnědáka Nikase v novém traťovém rekordu 8:55,29 minuty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Stromský v sedle Nikase (vpravo) míří za triumfem ve 125. ročníku Velké pardubické.

Článek
Fotogalerie

Za Nikasem skončil na druhém místě Ribelino s Pavlem Kašným a třetí byl favorizovaný Zarif s Josefem Bartošem. Čtvrtý skončil vítěz předchozích tří ročníků Jan Faltejsek s valachem Universe of Gracie. Náročný kurs Velké nezvládla v letošním ročníku téměř polovina koní, cílem proběhlo dvanáct účastníků z dvaadvaceti na startu.

Nikas se držel celou dobu nenápadně ve vedoucí skupině a v závěru jeho útoku nikdo nestačil. "Supééér!" halekal Stromský ze sedla v cíli na mikrofon televizního reportéra. "Předpověděli mi, že bude sezóna na prd a vyhraju pardubickou a vyšlo to," radoval se zkušený žokej, který jel Velkou pardubickou potřinácté.

Stromský se dočkal v Pardubicích velké satisfakce, v minulých letech mu vítězství smolně unikalo. S běloušem Amant Grisem projel v roce 2008 cílem první, ale byl diskvalifikován za nedodržení trasy. O dva roky později skončili těsně druzí. A nakonec při svém premiérovém triumfu vytvořili Nikas se Stromským i nový rekord dostihu. Trasu dlouhou 6900 metrů zvládli za 8:55,29 minuty, dosavadní nejrychlejší čas držela Sixteen z roku 2008, kdy zvítězila za 8:58,99.

Faltejskův kůň ve finiši odpadl

Dostih odtáhl podobně jako při předchozích třech výhrách s Orphee des Blins Faltejsek, ale Universe of Gracie ve finiši odpadl.

Taxisův příkop zdolala většina koní bez problémů, spadli na něm dva z dvaadvaceti startujících. Loni druhý Al Jaz skončil na šesté překážce. O další pády nebyla v průběhu dostihu nouze a procento odstoupivších bylo vysoké.

Váňa st. chyběl potřetí za 30 let

Kromě obhájce prvenství letos v Pardubicích chyběl také žokej Josef Váňa. Osminásobný vítěz proslulé steeplechase za posledních třicet let nestál na startu jen třikrát, zda se pokusí další účast přidat není jasné. Dvaašedesátiletá legenda českého turfu už zřejmě - byť neoficiálně - ukončila závodní kariéru a bude se věnovat jen trenérské činnosti.

Slavné jméno nicméně ze startovní listiny nezmizelo, Josef Váňa ml. v sedle favorizovaného devítiletého ryzáka Rabbit Well skončil pátý.

125. Velká pardubická steeplechase (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 miliónů korun)
1. Nikas (ž. Stromský, trenér Popelka, stáj Castor)
2. Ribelino (ž. Kašný)
3. Zarif (ž. Bartoš)
4. Universe of Gracie (ž. Faltejsek)
5. Rabbit Well (ž. Váňa ml.)
Výrok: jistě 3 3/4 - 3 1/2 - 2 1/2
Čas: 8:55,29
Další dostihy
I. Stretton (ž. Myška) - Barakin - Moderator
II. Arcione (ž. Myška) - Delight My Fire - Natalie
III. Marmiton (ž. Faltejsek) - Tzigane Du Berlais
IV. Charme Look (Málková) - Zugor - Sheron
V. Shaman (Váňa ml.) - Ryana - Usockem
VI. Hegnus (ž. Romano) - Rabbit Hawk Wing - Vandual
VII. Khalshani (ž. Matuský) - Valtz - Mazhilis

Reklama