Hlavní obsah

Sáblíková začala měsíc před startem SP trénovat na ledě

Inzell

Měsíc před startem Světového poháru začala rychlobruslařka Martina Sáblíková trénovat na ledě. Trojnásobná olympijská vítězka se v létě úspěšně věnovala cyklistice a na zářijovém mistrovství světa vyjela pro Českou republiku v časovce účastnické místo na hrách v Riu de Janeiro. Nyní už ale opět nazula brusle a začala se naplno připravovat na start sezóny, ve které bude útočit na jubilejní desátý titul v seriálu SP na dlouhých tratích.

Foto: Pavel Lebeda pro Sport Invest Group

Martina Sáblíková už opět trénuje na ledě.

Článek

Sáblíková se ze silničního šampionátu v Richmondu vrátila ve čtvrtek 24. září, o pár dnů později už v italském Collalbu absolvovala rychlobruslařský trénink. Ale na suchu. "Bylo to tam pro mě hrozně těžké, protože jsem asi po měsíci a půl dělala něco pro bruslení. Nohy opravdu hodně trpěly," řekla Sáblíková České televizi.

Minulý týden v pátek se přesunula společně s trenérem Petrem Novákem a dalšími členy NowiS týmu do Inzellu, kde se tradičně připravuje na ledě. S ohledem na fakt, že o víkendu se v Německu konaly závody, začala naplno trénovat v pondělí. "O víkendu jsme se jen jednou lehce sklouzli," řekl Novák ČTK.

Jak je na tom jeho hvězdná svěřenkyně po letní přípravě, zaměřené hlavně na cyklistiku, se teprve uvidí. "V Collalbu bylo na začátku vidět, že jí trochu odešla síla v kopcích, což je logické. Poslední měsíc jsme trénovali rovinu. Za osm dní se to ale docela pěkně zlepšovalo," uvedl kouč.

Sáblíková neočekává hvězdný start do sezóny

Aktuálně by tak podle jeho slov byla Sáblíková schopná zajet velmi slušně pětikilometrovou trať, na kratších tratích by jí ale zřejmě ještě chyběla rychlost. O nadcházejícím víkendu si Sáblíková a spol. připíšou první závodní start. "Zrovna to řešíme. Pokud Martina pojede, asi se rozhodneme netradičně pro krátké tratě," řekl Novák.

Osmadvacetiletá česká reprezentantka již po návratu z cyklistického MS uvedla, že je připravená na to, kdyby výsledky na začátku sezóny nebyly hvězdné. "Spoléhám na to, že mistrovství světa je až v únoru, takže máme dost času se připravit," řekla Sáblíková.

Desátý triumf v SP ji ale láká. "Byla bych ráda, kdyby se to povedlo, to nebudu říkat, že ne. Obhajovat je ale těžké. Přicházejí mladší, které mají více energie. Musím počítat s tím, že nebudu vyhrávat donekonečna," podotkla Sáblíková.

Podle Nováka bude záležet na výsledcích prvních závodů v zámoří. "Nebudeme za každou cenu válčit, aby podesáté vyhrála. Uvidíme, jak sezóna začne a jak dopadne první pětka v Salt Lake City," konstatoval Novák. V Inzellu se bude Sáblíková připravovat dva týdny a na konci října odletí do Calgary, kde 13. listopadu seriál Světového poháru začne.

Reklama