Hlavní obsah

Copacabana na Lipně? Hlavní olympijský park se z Prahy přesune na jih

Praha

Středem světového sportu se příští rok v srpnu při olympiádě stane brazilské Rio, centrem toho českého bude během her Lipno a jeho okolí. Právě do Jihočeského kraje umístil Český olympijský výbor (ČOV) svůj hlavní olympijský park, podobný, jaký během loňské zimní olympiády v Soči vyrostl na pražské Letné.

Olympijský park Rio-Lipno 2016

 
Článek
Fotogalerie

Na prostranství proti stadiónu Sparty dorazilo během loňských her na 400 000 lidí, přesto se ČOV rozhodl pro novou lokalitu. Prostor ke zlepšení vidí ve třech aspektech.

„Reagovali jsme na hlasy, aby se akce konala mimo hlavní město, kde navíc o prázdninách není tolik dětí, pro něž akce chystáme především,“ vysvětluje předseda ČOV Jiří Kejval. „Také  jsme chtěli, aby po parku zůstal odkaz a něco z něj zbylo k dalšímu používání. A důležitá pro nás byla i podpora místních, v jižních Čechách se nám jí dostalo,“ pochvaluje si.

Projekt za 65 miliónů

Předpokládané náklady projektu jsou 65 mil. Kč, z nichž 15 procent pokryje Mezinárodní olympijský výbor, 40 % partneři a firmy a zbytek veřejné zdroje.

Vzhledem k časovému posunu v Brazílii bude oproti Soči složitější sledování přenosů na velkoplošných obrazovkách, a tak organizátoři vedle fandění budou klást větší důraz na aktivní pohyb i kulturní akce.

Měla by se využívat sportoviště po celém kraji, v hlavním centru na Lipně očekávají pořadatelé až 300 tisíc návštěvníků. Pozdravit s fanoušky by se tam po návratu z olympijských her měli i úspěšní čeští sportovci.

Reklama