Hlavní obsah

Objeví se Verner na domácím mistrovství Evropy? Spoléhá i na Březinu

Praha

O důvod víc fandit svým krasobruslařským nástupcům mezi elitou bude mít Tomáš Verner. Pokud se jim zadaří na lednovém mistrovství Evropy v Bratislavě vyjet dvě místa, mohl by se bývalý kontinentální šampión příští sezónu vrátit na vrcholnou scénu. V roli kouče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Krasobruslař a nyní i trenér Tomáš Verner.

Článek

Když se vloni loučil s aktivní kariérou, měl hlavu plnou plánů, v nichž trenéřina nebyla mezi prioritami. Jenže po boku jeho dlouholeté trenérky Vlasty Kopřivové začal Vernera rozvoj talentů naplňovat, a nyní pomáhá talentovaným bratrům Jiřímu a Matyášovi Bělohradským.

Víc zábava než práce

„Baví mě to, je jim 14 a 16 let, jsou schopni skákat všechny trojité skoky. Je to víc srdeční záležitost než pracovní povinnost,“ popisuje devětadvacetiletý Verner, který v nové roli čerpá z vlastních zkušeností u bývalých trenérů Kopřivové, Hutha či Emersona.

„Jsem dalek toho, aby se na sportovce řvalo. Nebudu přebírat metody, které se také v krasobruslení objevují, že bych je tloukl a ponižoval, to mi přijde absurdní. Nečekám od nich změnu během týdne, sám vím, jak dlouho trvá proces učení na ledě,“ vypráví Verner.

Jenže vyhlášený showman na ledě má dál spoustu krasobruslařských závazků. Měsíc chystal ve Veroně velkolepou show, v Rusku jezdil exhibice s Jevgenijem Pljuščenkem, po Česku cestoval s představím Jen počkej zajíci. A tak pomalu začíná řešit dilema.

„Jakmile se rozhodnu pro trenérskou dráhu, show musím odložit. Nešlo by to skloubit, abych někam odjel na měsíc,“ přiznává. A rozhodování to nebude snadné. „Show je pro mě potěšení a radost. A je to i zdroj finančních příjmů, daleko větší než v roli trenéra,“ uvědomuje si.

Pomůže s kampaněmi

Dvakrát teď budou mít čeští krasobruslařští fanoušci evropskou elitu na dosah. V lednu ve slovenské metropoli, za rok v Ostravě. „Velmi smolné načasování,“ posteskne si Verner, že během své kariéry nikdy před českým ani slovenským publikem o velké medaile nebojoval. „Ale jsem rád, že se můžu zapojit do organizace a pomoci s kampaněmi,“ těší se.

A co zmiňovaná role trenéra? Starší z bratrů Bělohradských by příští sezónu o účast na ME usilovat mohl. „Může to stihnout. Bude teď hodně záležet na Michalu Březinovi, jestli se mu podaří vyjet i druhé místo pro Česko. Když tak nastoupím já, vyjedu ho a někomu ho daruju,“ směje se Verner.

Reklama