Hlavní obsah

Už by mě mohl nechat volně dýchat, řekla Sáblíková o medailových předpovědích kouče

Praha

Před měsícem vybojovala osmadvacetiletá Martina Sáblíková účastnické místo v cyklistické časovce na OH v Riu. Hned poté kolo odložila a obula brusle. Za dva týdny ji čeká úvodní závod Světového poháru v rychlobruslení v Calgary. V nadcházející sezóně obhajuje celkové prvenství a také zlaté medaile z mistrovství světa.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Jak se cítíte připravená na začátku zimní sezóny?

Zatím dobře, ale uvidíme, jaké to bude za čtrnáct dní při startu Světového poháru v Calgary a potom v Salt Lake City. Až budeme stát všechny na jednom ledě, ukáže se, kdo jak na tom je. Dosažené časy jsou z různých hal, takže srovnání není zcela objektivní. Mnohem víc jsem se věnovala kolu, příprava na ledě přišla později, ale dosažené časy v Inzellu byly dobré.

Byla příprava kvůli kolu, na němž jste si vybojovala účast na letní olympiádě v Riu, něčím mimořádná?

Nestihli jsme úplně všechno hlavně ze speciální přípravy. Ubylo také posilovny. V létě, když jsem se postavila na brusle, bylo to jako science fiction, nezvyklé, musela jsem měnit návyky z kola a zvyknout si zase na zatáčení doleva. Musím se ještě srovnat technicky, mám vyšší podřep, než v minulosti. Na tom teď zapracujeme. Kolo mi ale prospělo, dřív jsem měla na začátku sezóny pomalý rozběh pětistovky, tentokrát byl hodně rychlý. Mám z přípravy nakonec dobrý pocit, i když ten přechod hodně bolel. První týden hlavně levá noha.

Vezete si kolo i do zámoří?

Vzhledem k Riu ano, a pokud to podmínky dovolí, budu na něm jezdit.

Trenér Petr Novák řekl, že v zámoří zaútočíte na světový rekord na tři kilometry...

On neví, co říká (smích). To se nedá dopředu říct. Ráda bych, aby vydržel můj rekord na pět kilometrů.

V nadcházející sezóně můžete desátým vítězstvím ve Světovém poháru vyrovnat legendární Gundu Niemannovou. Jaké máte ambice?

Na to nemyslím. Sezóna bude dlouhá. Uvidíme, jak budou po prvních dvou závodech rozdané karty. Mým cílem jsou samozřejmě i světové šampionáty. Neslibuji tituly, ale chci bojovat o stupně vítězů.

Nezlobíte se na kouče, že stále stanovuje vysoké cíle?

Říkám si, že z toho snad vystřízliví (smích). Ale on to myslí dobře a pozná, co je reálné. Jen si říkám, že čím jsem starší, tím víc by mě mohl nechat volně dýchat a nemluvit o tak vysokých cílech.

Budete závodit i v týmové soutěži a závodech s hromadným startem?

V hromadném startu ano, týmovou soutěž pojedeme s Nikolou Zdráhalovou a Natálií Kerschbaummayrovou. Pokud by nebyla šance na celkové dobré umístění, asi bychom další týmové závody v této sezóně nejely.

Může se stát, že byste za určitých okolností zimní sezónu ukončili dříve a věnovali se víc kolu vzhledem k olympiádě?

Nechci spekulovat, o něčem takovém neuvažujeme. Březnový závěr sezóny se jede v Berlíně a Heerenveenu, kdy už v té době sníh nebude, takže se víc věnuji kolu. Pokud by ale svěťák byl ztracený, nebudu mít na první trojku, asi bychom to zabalili.

Baví vás víc brusle nebo kolo?

Takhle nepřemýšlím. Obojí mě baví a vzájemně se doplňuje, takže mě to i baví.

Trenér Novák hovoří o šanci na medaili v Riu...

To je celý on. Rozhodně se tím nebudu stresovat. Udělám maximum, abych se dobře připravila. Pak uvidíme.

Reklama

Související témata: