Hlavní obsah

ČOV rozšířil spolupráci s českým ministerstvem zahraničí

Praha

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek dnes podepsal Memorandum o vzájemné spolupráci svého rezortu s Českým olympijským výborem, které má navázat na dosavadní pomoc při zajišťování české účasti na olympijských hrách. Sport se má stát nástrojem pozitivního vnímání České republiky v zahraničí.

Foto: Jiří Koliš, ČOV

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval - ilustrační snímek

Článek

Memorandum si klade za cíl zvýšit intenzitu sportovní diplomacie ČR v zahraničí, má pomoci zařadit aktivity ČOV pro podporu zdravého životního stylu na mezinárodní úrovni a vyzdvihnout sportovní úspěchy republiky.

Předmětem dnešní debaty ministra Zaorálka s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem byla také výsadní role české diplomacie při podpoře českého sportu. "Česká republika je na svou velikost sportovní velmoc. Jména Věry Čáslavské, Pavla Nedvěda či Emila Zátopka jsou často nejznámějšími symboly republiky v zahraničí. Spojit sportovní diplomacii s tradiční se nám musí nesmírně vyplatit," uvedl po slavnostním aktu šéf české diplomacie.

Jedním z cílů spolupráce je i oblast komunikace. "Sport tvoří sedmdesát procent pozitivních výstupů o ČR v zahraničí. Proto jsem rád, že budeme propagovat zemi v synergii se zahraniční politikou. Například jednotlivá zastoupení budou pomáhat, když se rozhodneme kandidovat na pořádání kongresových a mezinárodních sportovních akcí. Skrze sportovce zase můžeme na velkých podnicích dělat státu nejlepší možnou reklamu," řekl Kejval.

Reklama