Hlavní obsah

Trenér Novák má jasno: Rychlobruslařky zase budou Sáblíkovou nahánět

Calgary/Praha

Skvělé časy na jeden kilometr i pětistovku zajela v Calgary Martina Sáblíková. Před pátečním startem už má trenér Petr Novák také jasno, na jaké tratě postaví Karolínu Erbanovou. U Sáblíkové zvažuje dokonce obsazení kompletního programu úvodního podniku Světového poháru, jak prozradil pro Sport.cz v telefonickém rozhovoru přes oceán.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák.

Článek

Na zámořských oválech jsou důležité venkovní i vnitřní podmínky. Jaké máte v Calgary počasí?

Docela pěkné. V noci je sice pod nulou, ale přes den svítí sluníčko.

Říkal jste, že na tomto oválu je velice důležitá kvalita ledu...

Led je výborný. Krátce po příletu, kdy jsme ještě nebyli pořádně ani rozkoukaní, jsme se tady zúčastnili závodů a Martina zajela fantastický čas na jeden kilometr 1:16,14 minuty, což je čtrnáctý čas na světě a první v Česku. Svůj osobák překonala o více než sekundu. Na pětistovku zajela čas 39,60 sekundy. To jsou časy jako hrom.

Na začátku sezóny často provázely Martinu Sáblíkovou zdravotní problémy. Aktuálně je v pořádku?

Ano a cítí se dobře. Je příjemně překvapená, v jaké je formě. Atakuje tu hranice svých nejlepších časů. Už v Inzellu zajížděla časy, jakých v minulosti na začátku sezóny nikdy nedosáhla. Nejspíš nám to kolo neuškodilo, jak si někteří mysleli. Martina má opravdu dobrou formu, zejména čas na jeden kilometr ukázal, že jdeme správným směrem.

Už jste zkoušeli tři kilometry?

Zatím jsme trojku nejeli, ale trénujeme poctivě. Ukazují se dobré věci... Počkejme si na páteční závod.

Na jaké tratě Sáblíkovou v Calgary postavíte?

Trojka je jasná. O dalších přemýšlíme. Jet by tu mohla prakticky všechno. V pátek se jedou pětistovka a trojka, v sobotu jeden kilometr a týmový závod, v neděli patnáctistovka a závod s hromadným startem. Je toho hodně. Uvidíme podle aktuální situace.

Jak si vedou juniorky Nikola Zdráhalová s Natálií Kerschbaummayrovou?

Jezdí velmi dobré časy. Třeba kilometr zvládají obě pod minutu dvacet sekund, což je taková magická hranice. Našlápnuto mají dobře.

Přesvědčila vás Karolína Erbanová?

Počítám s ní na kilometr a pětistovku. Má sice rozpačitý začátek, ale ona rozjížděla i v minulosti sezóny pomaleji. Na patnáctistovce jsme se dohodli, že ji nepojede, ani neměla zájem, což nevadí. Na tuto trať postavím Martinu Nikolu a Natálii.

Do týmu s ní také nepočítáte?

To už jsem řekl v Praze. Karolína už trojku nejezdí, a na týmovou soutěž je třeba vytrvalost. Uvidíme, jestli ho tady vůbec postavíme. Natálii je sedmnáct let, a má tu hodně bohatý program, stejně jako Martina, která by pak třeba nejela nedělní patnáctistovku. Už by mohla být zahlcená. Opravdu se rozhodneme podle aktuální situace. Za týden v Salt Lake City se nejedou týmy. Tam by mohla jet také hodně tratí, ale je tam zase pětka. Ve hře je také závod s hromadným startem. Budeme postupovat uvážlivě, aby starty byly k něčemu, a hned v úvodu sezóny se nezahltila.

Viděl jste už největší soupeřky, především Ireen Wüstovou?

Wüstová tu vůbec není, protože se nekvalifikovala. V Nizozemsku je tak obrovská konkurence, že si mohou dovolit ji nenasadit, protože před ní byly rychlejší závodnice. Podobné to je u dalších rychlobruslařských velmocí. Závodnice se střídají podle aktuální formy, jen Martina se drží už deset let. A všechny ostatní ji honí. Upřímně řečeno, soupeřky ani nesleduji. Je tu tak pět žen, které by ji mohly prohnat. Připravujeme se tak, aby bojovala o pódium, a aby soupeřky musely honit ji.

Reklama