Hlavní obsah

Rusko k bojkotu olympijských her nesáhne

Rusko nehodlá sáhnout k bojkotu olympijských her ani v případě, kdyby v Riu de Janeiro nesměli kvůli dopingovému skandálu startovat jeho atleti. V rozhovoru pro agenturu AP to řekl ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Tréninkové centrum mladých ruských atletů v Soči.

Článek

Světová antidopingová agentura WADA v pondělí kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu doporučila vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF, což by pro ruské atlety znamenalo neúčast na všech soutěžích včetně olympijských her. IAAF bude o této možnosti jednat v pátek.

Ani takový scénář však podle Mutka nedonutí Rusko uvažovat o bojkotu her v Riu. "Nikdy. V žádném případě," reagoval na dotaz AP. "Rusko je proti bojkotu, proti politickému vměšování do sportu. Jsme spolehlivým partnerem olympijského hnutí," dodal.

Vyslovil se nicméně proti plošnému zákazu startů, který ruským atletům hrozí. "Pro ty sportovce, kteří mají čisté svědomí, by to bylo velmi bolestivé. Koneckonců takový zákaz jde proti duchu kodexu WADA, který má čisté sportovce chránit," prohlásil Mutko a slíbil, že Rusko bude o průběhu vyšetřování dopingového skandálu pravidelně informovat.

Sovětský svaz a jeho tehdejší spojenci včetně Československa bojkotovali v roce 1984 olympijské hry v Los Angeles. Byla to odpověď na západní bojkot moskevských her o čtyři roky dříve.

Reklama