Hlavní obsah

Mlha, ponuro. Stáj podezřelého vítěze Velké připomíná Tajemný hrad v Karpatech

Hvozd

Jako Vernův „Tajemný hrad v Karpatech“ působila v pátek dopoledne farma Na Srdéčku u Hvozdu na Prostějovsku, kde je domovská stáj letošního vítěze Velké pardubické Nikase a také Čáriraye, který o den dříve triumfoval v Křišťálovém poháru. Koní trenéra Stanislava Popelky, kteří měli pozitivní test dopingového vzorku A. Poněkud ponurému obrazu přispěla i hustá mlha, která tam panovala.

Foto: Petr Marek, Právo

V mlze zahalená farma Na Srdéčku u Hvozdu na Prostějovsku

Článek
Fotogalerie

Němí byli nejen koně, co se pásli v přilehlých ohradách, a mluvit nemohou, ale v podstatě i lidé, kteří se Na Srdéčku zrovna nacházeli. Zem se slehla i po samotném Popelkovi. K zastižení nebyl na farmě, ani doma. A „samozřejmě" nikdo o něm nic nevěděl.

„Nic vám neřekneme, mluvit nesmíme a ani nic nevíme," tvrdili svorně čtyři muži, kteří v prostoru farmy nakládali železniční pražce na vlečku za traktorem. „Já také nic nevím. Běžte pryč a obraťte se na Jockey club. Tady se nic nedozvíte," odbyla zase zpravodaje Práva žena, co vozila do stájí slámu. „Pan Popelka tady není a asi ani nebude," dodala už bez dalšího komentáře. „Není tady a nebude. Kde ho najdete? Nevíme. Možná běhá po úřadech," řekli Právu zmínění dělníci, přičemž jeden z nich jen tak zabručel: „Asi má jiné starosti".

Sdílní nebyli ani ohledně Nikase. „Jestli je tady v některé z ohrad? Nevíme. My jsme tu najatí jen na práci. Koně nepoznáme," vytáčeli se dělníci. „Kdyby tu byl, motal by se," s nadsázkou nakonec polohlasně utrousil jeden z nich.

Starosta: Nic nekalého se nestalo

Jen o málo vstřícnější byli lidé o dva kilometry dál, tedy ve Hvozdu, kde trenér Popelka bydlí. Většina lidí se ale i tam na téma Nikas a spol. bavit odmítla. „Ne, nechci. Nic nevím. Koním nerozumím," to byly nejčastější odpovědi na dotazy Práva. Pár občanů včetně tamního starosty Josefa Šmída však přece jen několik slov prohodilo.

„Určitě jde o nějaké nedorozumění. Myslím, že nic nekalého se nestalo. Koně možná sežrali něco v krmení. Rozhodně ale nešlo o záměr. Popelka je čestný člověk. Nemohu na něho říct jediné křivé slovo. Všechno je příliš čerstvé, ale z toho, co jsem slyšel, lidi jsou tady názoru, že novináři chtějí něco rozšťárat, někoho pošpinit," řekl Právu Šmíd.

„Nerozumím a nevěřím tomu. Je to nějaká volovina. Popelka je férový chlap, neposlal by koně do dostihů, kdyby věděl, že s nimi není něco v pořádku," prohlásil muž staršího věku. „Já jsem tím šokovaný. Pan Popelka je v tom ale zcela jistě nevině. Znám ho. On moc dobře ví, že kdyby koním něco zakázaného dal, neměl by šanci na úspěch. Považuji to za vyloučené," přidal svůj názor asi pětadvacetiletý mladík.

„Nevím, slyšel jsem o tom toho strašně málo, téměř nic. Popelku ale znám. K němu to nejde, nesedí. A stát se může všechno. Jen si vzpomeňte, co udělali s cyklistou Kreuzigerem," dodal čtyřicátník, co přicházel k hvozdeckému obecnímu úřadu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články