Hlavní obsah

Sportovcům bude v Německu za doping hrozit až tříleté vězení. Vztahuje se to i na cizince

Berlín

Profesionálním sportovcům bude v Německu hrozit až tříleté vězení, pokud budou přistiženi při užití dopingu. Lidem, kteří podají zakázané podpůrné prostředky nezletilým, bude hrozit až desetiletý trest. Spolkový sněm dnes schválil příslušný návrh zákona, který na doping pohlíží jako na podvod.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas (vpravo) a ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Článek

"Toto je historický moment. Schválením zákona říkáme, že ten, kdo dopuje, se dopouští podvodu i v trestněprávní rovině," řekl při projednávání zákona ministr spravedlnosti Heiko Maas. Podle něj přijatou normu podporuje většina německých sportovních svazů. "Jsem si jistý, že díky tomuto zákonu bude profesionální sport čistší a čestnější," řekl ministr.

Užití dopingu bude trestné při všech sportovních akcích, které se budou konat na území Německa. Zákon se vztahuje i na zahraniční sportovce, kteří se těchto akcí účastní. Němci se vystavují trestu i v případě, že budou přistiženi při dopingu v zahraničí. Používání nedovolených prostředků při volnočasových aktivitách, například u amatérů v posilovnách nebo u rekreačních běžců, zákon nepostihuje.

Za použití zakázaných prostředků hrozí trest od peněžité pokuty až po tříleté vězení. Zákon trestá i pouhé držení nelegálních podpůrných prostředků, státní zastupitelství však musí prokázat, že sportovci měli v úmyslu tyto látky použít.

Trest od jednoho roku do deseti let vězení hrozí lidem, kteří podají doping nezletilým. Stejně zákon trestá také lidi, kteří podáním zakázaných prostředků ohrozili zdraví velké skupiny lidí, a členy organizovaných skupin poskytujících doping.

Poslanci při projednávání zákona vyjádřili přesvědčení, že nový pohled na doping pomůže zlepšit obraz profesionálního sportu, který v posledních týdnech poškodila korupční aféra ve fotbalové asociaci FIFA a skandál s dopingem ruských atletů. Opoziční Levice nicméně vyzvala vládu, aby v zájmu zlepšení obrazu sportu začala důsledně zkoumat také systematický doping, který v době studené války organizovaly oba německé státy.

Nabízejí vznik nové antidopingové agentury

Rusko nabízí "rozsáhlou spolupráci" na dopingových reformách a je připraveno zřídit novou agenturu. Několik hodin před jednáním Rady atletické federace IAAF o osudu ruských atletů a jejich případném vyloučení ze soutěží to oznámil ministr sportu Vitalij Mutko.

Rusové řeší ohromný skandál svých atletů, které ze systematického zneužívání zakázaných látek podporovaného státem obvinila nezávislá komise Mezinárodní antidopingové agentury WADA po téměř ročním vyšetřování. Pod tlakem zatím odstoupil šéf moskevské laboratoře, jež přišla o akreditaci a údajně loni zničila 1400 uchovaných vzorků.

"Pokud má v tomto ohledu otázky či připomínky WADA, IAAF nebo MOV, jsme připraveni udělat vše pro to, aby naše laboratoř získala znovu certifikaci. Nebo ji reformujeme nebo zřídíme novou antidopingovou agenturu," řekl Mutko agentuře R-Sport.

Komise WADA ve zprávě obvinila ruské atlety a funkcionáře z rozsáhlého užívání zakázaných látek, maření testů i snahy o zatajování dopingových případů. Rada atletické federace bude o osudu sportovní velmoci rozhodovat dnes večer v Monaku.

Reklama

Související témata:
Sarah J. Maas
Sněm