Hlavní obsah

Jela jsem dlouho sama, podmínky na rekord tu nebyly, říkala po vítězství Sáblíková

Praha

V pátek pozdě večer Martina Sáblíková zahájila v Calgary novou rychlobruslařskou sezónu vítězstvím v závodě na 3000 m. Udělala tak první důležitý krok k desátému triumfu v seriálu Světového poháru. Podmínky k tomu, aby zaútočila i na světový rekord však nebyly optimální, jak řekla v nočním telefonickém rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková při závodech v kanadském Calgary.

Článek

Vaše vítězství nad Holanďankou Nautovou, vzhledem k téměř sedmisekundovému rozdílu, vypadá na první pohled jako snadné. Jak závod probíhal z vašeho pohledu?

Vůbec to nebylo snadné. Ujela jsem ji po nějakých sedmi stech metrech, a pak už jsem ji neviděla. Jela jsem sama, což není jednoduché. Podobně na tom ve svých rozjížďkách byly i ostatní favoritky, které také vyhrály svoje rozjížďky s určitým náskokem. V tom jsme na tom byly všechny stejně, nebo podobně. Led nebyl ideální, protože v hale bylo velké horko. Je to jiné, než v tréninku. Podstatné je, že jsem vyhrála a vstoupila úspěšně do seriálu Světového poháru. Z toho mám největší radost, protože jsem tady splnila hlavní cíl.

Forma je už na začátku sezóny optimální?

Takhle to říct nemohu. Nejelo se mi zrovna optimálně. Nemohu si stěžovat, vzhledem k tomu, jak to dopadlo. Podstatné je vítězství. Věřím, že se mi v dalších závodech pojede lépe.

Trenér Petr Novák před odletem za oceán mluvil o variantě útoku na světový rekord. Uvažovali jste vzhledem k podmínkám o této variantě?

Samozřejmě jsme tuhle možnost měli oba v hlavě. Chtěla jsem minimálně atakovat svůj český rekord, který má hodnotu 3:55,10 minuty a vytvořila jsem ho tady v Calgary letos v březnu. Světový Cindy Klassenové je ještě o téměř dvě sekundy lepší. Holanďanka Marije Jolingová to zkusila v rozjížďce přede mnou, ale poslední dvě kola hodně zpomalila. Bylo vidět, že podmínky k útoku na rekord nejsou optimální.

Hlavní úkol jste splnila. Co vás v Calgary ještě čeká?

V sobotu pojedu kilometr a týmovou soutěž společně s Natálie Kerschbaummayrovou a Nikolou Zdráhalovou. V neděli mě čeká patnáctistovka a závod s hromadným startem. Je toho přede mnou ještě hodně.

V tomto složení jste toho ale zatím moc neodjely...

Loni v Japonsku jsme startovaly v této trojici. Děvčata byla o rok mladší, méně zkušená a obě jezdily pochopitelně horší časy. Letos jsou už dál. Uvidíme, jak to dopadne. Jedeme hlavně proto, abychom si vyzkoušely, jak týmový závod zvládneme.

Očekáváte od startů na kratších tratích také místo na pódiu?

To by bylo hodně odvážné, takhle plánovat... Ale vždycky chci jet co nejlépe a skončit co nejvýš. Nelze předpovědět, jak ty závody dopadnou. V každém případě mohu jet klidněji v tom smyslu, že pro tento víkend mám splněno. Příští týden pro mne bude nejdůležitější závod na pět kilometrů v Salt Lake City.

Reklama

Související témata: