Hlavní obsah

Obr Valujev je prvním ruským šampionem v těžké váze

BERLÍN

Nikolaj Valujev se stal prvním ruským profesionálním boxerem v historii, který získal titul mistra světa v těžké váze. V sobotním souboji v Berlíně porazil 213 centimetrů vysoký a 147 kilogramů vážící obr obhájce Johna Ruize z USA jen minimálním bodovým rozdílem a je novým šampionem organizace WBA.

Článek

Zápas ve vyprodané hale Maxe Schmelinga pro 9500 diváků skončil roztržkou mezi Ruizovým trenérem a jedním z členů realizačního týmu Valujeva. Duel byl totiž do poslední chvíle vyrovnaný, ruský obr sice trefoval svého soupeře méně často, ale zato přesněji. Jeden ze tří bodových rozhodčí viděl remízu, druhý Valujevovi dal jen dva body navrch (116:114) a třetí tři.

"Box je jediný sport, kdy můžete být okradeni beze zbraně," láteřil třiatřicetiletý Ruiz, který v profesionální kariéře inkasoval šestou porážku a podle odborníků možná začne pomýšlet na konec kariéry. "Můj promotér Don King by měl udělat svou práci a dojednat odvetu," dodal kysele.

O rok mladší Valujev, přezdívaný "zvíře z východu", vybojoval 43 vítězství ve 44. zápase a stal se nejvyšším a nejtěžším boxerem, který kdy získal mistrovský pás. A vůbec mu nevadilo, že fanoušci stáli na straně Ruize. "Vždycky bojuju proti menším borcům a těm lidé fandí. Ale vyhrál jsem já a čekal jsem na to dvanáct let. Je to ten nejlepší vánoční dárek," prohlásil.

Před jejich duelem patřil ring ženám a Laila Aliová, dcera legendárního Muhammada Aliho, před očima těžce nemocného otce vyřídila Švédku Aasu Marii Sandellovou. Američanka zvítězila nad bývalou amatérskou mistryní Evropy technickým k.o. v pátém kole a i po 22. souboji v kariéře zůstala neporažena. Mrzet Aliovou mohlo jen to, že tentokrát nebyl ve hře žádný mistrovský titul.

Reklama