Hlavní obsah

Svěťák na pět kilometrů si může ohrozit jen Sáblíková sama, tvrdí kouč Novák

Karel FeltSport.czPrávo

Od pátku do neděle bude Martina Sáblíková bojovat ve druhém dějství Světového poháru v rychlobruslení. Ovál v Salt Lake City patří k nejrychlejším a právě na něm zajela platný světový rekord na pět kilometrů. Ten bude hájit už v noci z pátku na sobotu. Ohrozit ho může prý jen ona sama, říkal v telefonátu přes oceán její kouč Petr Novák...

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková při závodech v kanadském Calgary.

Článek

Když se ohlédnete s odstupem několika dní za prvním podnikem Světového poháru. Co vás napadne jako první?

Že jsem si nemohl přát nic lepšího, než co děvčata v Calgary předvedla. Padala osobní maxima, máme první, třetí, čtvrté, šesté a dvě osmá místa. Radost mám z Martiny, která si vylepšuje osobáky a dává jasnou odpověď kritikům, že si máme vybrat, jestli bude dělat rychlobruslení nebo cyklistiku. Skloubili jsme to úplně perfektně, šlape to.

Přáli jste si útok na světový rekord na tříkilometrové trati. Ten podle Martiny Sáblíkové nevyšel kvůli podmínkám v hale. Byly tak špatné?

V pátek ano. Lepší časy nejezdili ani další závodníci a závodnice. Další dny už to bylo lepší. Když jsme jeli v sobotu týmový závod, v němž Martina odjela na první pozici pět kol, pak zajížděla časy na hranici světového rekordu, všechny časy na kola byly pod třicet sekund. Mezičasy to ukázaly jasně. A to jela druhou trojku ve dvou dnech. Na patnáctistovce udělala chybičku, když se při střídání bála střetu se soupeřkou a diskvalifikace, takže rovinku odjela vstoje, přesto skončila třetí a v českém rekordu. Když odečtu tohle zaváhání, pak by zajela čas okolo 1:53,3 až 1:53,5 takže by byla ještě výš. Ale víme, že tam byla ta rezerva. V závodě s hromadným startem už byla unavená, byl to její pátý start ve třech dnech. Přesto byla čtvrtá. Smekám před ní.

Tým ve složení Martina Sáblíková, Nikola Zdráhalová a Natálie Kerschbaummayrová si vedl velmi dobře, skončil sedmý. Má podle vás perspektivu směrem k olympiádě?

Určitě ano. Hlavně děvčata se zlepšila a my máme dva roky na to, abychom pokročili ještě dál a na olympiádu se kvalifikovali. Časový odstup od šestého místa byl už v Calgary velmi malý. Když děvčatům vydrží chuť a disciplína, věřím, že kvalifikaci zvládneme.

Děvčata jsou nedisciplinovaná?

Tak to nebylo myšleno (smích). Mám na mysli váhovou disciplínu. Nikola už shodila do optimální váhy, Nati potřebuje ještě nějaké kilo dolů. Ne moc, pracuje na tom. Ona to určitě zvládne. Je jí sedmnáct let a jezdí Světový pohár seniorek, vede si dobře.

V pátek jede Sáblíková v Salt Lake City pět kilometrů. Bude mít ve druhém podniku seriálu stejně náročný program?

Nejde se tam týmový závod, takže program nebude tak našlapaný. Kromě pětky, pojede možná i pětistovku, má na to, aby se dostala pod devětatřicet sekund. Přihlášená je i na kilometr a patnáctistovku. Program upřesníme na místě podle momentální situace a jejích pocitů.

Myslíte, že by ji někdo mohl připravit o světový rekord na pět kilometrů?

Je pravda, že před odletem za oceán tuhle obavu projevila, ale to nevěděla, jak na tom v zámoří bude. Myslím si, že tohle nehrozí. Pokud ano, tak to bude ona sama.

Reklama