Hlavní obsah

Češi budou učit Číňany hokej i biatlon. Projekt parků obdivuje olympijský svět

Praha

Na dva dny, jejichž průběh byl připravován měsíce dopředu, se do Prahy sjeli nejvýznamnější sportovní diplomaté světa. Vedle předem plánovaných témat valného shromáždění Evropských olympijských výborů kuloáry pochopitelně rezonovaly aktuální kauzy v čele s tou, která vyústila v suspendaci Ruska z mezinárodní atletické federace IAAF.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Českého olympijského výboru Jiří Kejval (vlevo) a prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach na valném shromáždění Evropských olympijských výborů.

Článek

Svůj projev v pražském hotelu InterContinental přednesl předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, část programu absolvoval kuvajtský šejk Ahmad Al-Fahad Al-Sabah označován za muže číslo dvě světového sportu, dorazil šéf IAAF Sebastian Coe či další ostře sledovaná postava posledních dnů Alexandr Žukov, jenž šéfuje Ruskému olympijskému výboru.

„Přijeli všichni, kdo ve sportovním světě něco znamenají. Taková byla jedna z našich klíčových snah se více prezentovat ve světě a mít silnou zahraniční politiku,“ popisoval předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Jaké konkrétní závěry shromáždění přineslo? Bach ve svém projevu vyzval ke zefektivnění boje proti dopingu, zrychlení rozhodovacích procesů a větší zapojení Sportovního arbitrážního soudu v Lausanne. „Třeba se tomu jednou bude říkat Pražské návrhy,“ s nadsázkou říkal Kejval.

Čtyři následovníci

Předsedu ČOV zahřála chvála na adresu olympijských parků, projektu, jenže odstartoval při ZOH v Soči v Praze na Letné a příští rok během her v Riu jeho hlavní centrum vyroste na jihočeském Lipně. „Už budeme mít minimálně čtyři následovníky, projektu byl přidělen koordinátor z Lausanne,“ pochvaluje si Kejval, jenž by měl být jakýmsi promotérem projektu.

V rámci valného shromáždění proběhla i jednání zástupců ČOV s Čínským olympijským výborem směrem k zimní olympiádě v Pekingu 2022, kde by Číňané rádi využili české know-how v ledním hokeji a biatlonu. Memorandum o spolupráci by mělo být podepsáno při návštěvě české delegace v Číně.

„Chceme dát příležitost českým trenérům pracovat v zahraničí a získat zkušenosti, které pak můžou zužitkovat po návratu,“ říká Kejval s připomínkou současného šéftrenéra hokejového svazu Slavomíra Lenera, jenž v 80. letech při stáži v Číně vedl i tamní reprezentaci.

Volba pořadatele Evropských her odročena

Původně se měl v Praze volit i hostitel příštích Evropských her, projektu, jenž odstartoval vloni v Baku a kvůli neúčasti elitních atletů i plavců bylo jeho vyznění rozpačité. Jediní vážní zájemci na rok 2019 ale jsou z Ruska a sportovní diplomaté nechtěli v současné situaci do Ruska tak velkou akci přidělit.

„Mělo být vybráno Soči, ale dohodlo se, že než se jim taková akce přidělí, musí být tamní situace vyřešena. Je to ekonomicky velmi náročná akce a je otázka, do jaké míry je možné ji pořádat v dalších evropských zemí,“ připouští Kejval nejistou budoucnost Evropských her.

„Záleží teď na přístupu federací zejména atletiky a plavání. Pokud se tyto sporty představí na nejvyšší úrovni, bude ta akce fungovat, pokud ne, fungovat zřejmě nebude,“ očekává šéf ČOV.

Reklama