Hlavní obsah

Nejlepší start do sezóny, liboval si kouč Sáblíkové Novák

Salt Lake City

Do zámoří odlétali s lehkou obavou, jestli Martina Sáblíková uhájí v úvodu sezóny pozici jedničky na rychlobruslařských dlouhých tratích. Nakonec triumfovala minulý týden v Calgary i o víkendu v Salt Lake City a naplnila prognózy trenéra Petra Nováka, že po namáhavé cyklistické sezóně zvládne start do té rychlobruslařské.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák.

Článek
Fotogalerie

Martina Sáblíková nejela nedělní noční závod s hromadným startem. Není zraněná?

Není, zdravotně je v pořádku. Už po sobotní patnáctistovce, kdy zajela opět nový český rekord, říkala, že si potřebuje odpočinout. Dohodli jsme se, že ještě zkusí kilometr, ale šestnáct kol závodu s hromadným startem už jet nechtěla. Bylo by to trápení. Tak jsem ji hned odhlásil. Kilometr zajela velmi dobře a blíží se postupu do divize A.

Nebude z ní nakonec sprinterka?

To mi tady už říkali kolegové trenéři i některé závodnice (smích). Určitě je pozitivní, že se zlepšuje i na krátkých tratích, ale hlavní zůstanou ty dlouhé.

Na pěti kilometrech z pátku na sobotu soupeřky deklasovala. Mysleli jste i na nový světový rekord, který sama drží?

Mysleli jsme si, že led bude rychlejší. Martina zkusila závod normálně rozjet, bohužel nešlo to. Nikomu. Všechny to zkusily rozjet, ale po třech kilometrech zpomalovaly. Martina si svoje tempo udržela. Na rekord ale nebylo ani pomyšlení. Podstatné je, že vyhrála. To se počítá a cení. Jela v páru se Schoutenovou z Holandska, která za ní skončila v Calgary na trojce druhá o sekundu. Na pětce to bylo skoro o třináct. Jsem moc spokojený, vždyť ve Světovém poháru už má 200 bodů a slibný náskok padesáti bodů na Voroninovou.

Původně jste uvažoval i o pětistovce...

Z té jsem Martinu přeci jenom odhlásil. Musela by vstávat už v půl sedmé ráno, protože se jelo v sobotu od devíti hodin. To by bylo zbytečné, chtěli jsme, aby si po namáhavé pětce odpočinula na odpolední patnáctistovku. Vyplatilo se.

Jak jste celkově spokojený se zámořskou misí?

Náramně. Dvě vítězství na dlouhých tratích, dva bronzy a nové české rekordy na patnáctistovce. K tomu čtvrté místo v Calgary v závodě s hromadným startem a zlepšování na kilometru. I týmový závod dopadl dobře. Je to nejlepší start do sezóny, jaký pamatuji.

Uspokojily vás i výkony mladých závodnic Nikoly Zdráhalové a Natálie Kerschbaummayrové?

Nejen uspokojily. Obě se viditelně zlepšují, zajíždějí svoje osobní maxima. To je důkaz, že jdeme po správné cestě.

Reklama