Hlavní obsah

Vzpěrač Lovčev na MS překonal rekordy legendárního Rezazadeha

Titul nejsilnějšího muže planety vybojoval na mistrovství světa vzpěračů v Houstonu Rus Alexej Lovčev, který svůj triumf v kategorii nad 105 kg korunoval dvěma světovými rekordy. Ve dvojboji a nadhozu překonal historická maxima íránské legendy Husejna Rezazadeha. Třináctým místem se o nejlepší český výsledek v Houstonu postaral Jiří Orság.

Foto: Thomas Shea, Reuters

Alexej Lovčec (uprostřed) je vítězem světového šampionátu.

Článek

Osmnáctý skončil v nejtěžší kategorii Kamil Kučera. Společně s Orságem jako jediní čeští muži získali body do kvalifikačního žebříčku pro olympijské hry. Česká výprava však žádná účastnická místa pro Rio de Janeiro nevybojovala. Další místa budou ve hře příští rok v dubnu na evropském šampionátu v norském Förde.

Orság, kterému v září vypršel dvouletý trest za doping, byl na MS v minulosti lepší jen v roce 2009, kdy skončil osmý. Jeho životním výsledkem je sedmé místo z OH v Londýně.

Lovčevovým největším úspěchem dosud bylo třetí místo na předloňském šampionátu v polské Vratislavi, v sobotu ale soupeřům nedal šanci. Druhého Gruzínce Lašu Talachadzeho porazil o 21 kilogramů a nad hlavu dostal o 45 kilogramů více než na mistrovství světa v roce 2013.

I když ani v tréninku dosud v nadhozu nezvedl víc než 257 kg, v sobotní soutěži se Lovčev vybičoval k výkonu 264 kg. O jeden kilogram tak překonal Rezazadehův světový rekord z olympijských her v Aténách. Ve dvojboji vylepšil jeho výkon z olympiády v Sydney o tři kilogramy.

"Když jsem byl malý, díval jsem se na Rezazadeha v televizi, jak zvedá ohromné hmotnosti. Byl to můj vzor a nikdy jsem si nemyslel, že bych jednou mohl překonat jeho rekordy," uvedl Lovčev.

"Říkal jsem si, že je to nemožné. Nikdy jsem takovou tíhu ani nezkoušel zvednout. Jsem z toho vedle," řekl šestadvacetiletý vzpěrač. Vítězství i rekord věnoval matce, která zemřela před třemi lety. "Nikdy bych to nedokázal bez podpory rodičů. Otec mě ke vzpírání přivedl a trénuje mě."

V Houstonu chyběli dva jeho velcí soupeři - další Rus Ruslan Albegov, který získal tituly na MS v letech 2013 a 2014, a světový rekordman v trhu Íránec Bihdad Salímíkordasíabí, olympijský vítěz z Londýna, který má zraněné koleno. "Přeju mu, aby se rychle zotavil a znovu jsme se mohli poměřit. Kdyby tu byl, výsledky v trhu by asi vypadaly jinak," uznal Lovčev.

V nejtěžší ženské kategorii nad 75 kg se stala už počtvrté mistryní světa Ruska Taťjana Kaširinová.

Reklama