Hlavní obsah

Fury? Charizmatický šampión i Král cikánů. Kličko ale chce své pásy zpět!

Düsseldorf

Jedna z největších sportovních senzací poslední doby. Britský boxer Tyson Fury v sobotním nočním souboji v Düsseldorfu zdolal favorizovaného Ukrajince Vladimira Klička a stal se novým mistrem světa v těžké váze organizací WBA, WBO, IBO a IBF. „Stál proti mně nejsilnější možný soupeř a já jsem ho zdolal. Skvělý pocit,“ usmíval se nový šampión.

Foto: Lee Smith, Reuters

Tyson Fury nastupuje...

Článek
Fotogalerie

Dlouho si hrál na hlupáka. A možná tím favorita ukolébal. Tyson Fury před soubojem Ukrajince zesměšňoval, na tiskovou konferenci přišel oblečený jako superhrdina v kostýmu Batmana. „Řekl jsem před zápasem několik hloupých věcí. Ale i to byla součást mé taktiky. Chtěl jsem, aby mě nebral vážně a trochu mě podcenil. Fungovalo to, myslím, že jsem ho skutečně zaskočil. Byl jsem lepší, po závěrečném gongu jsem hned věděl, že jsem vyhrál," líčil.

Fury využil svůj věk, výšku, rozpětí rukou. Je mu 27 let a při výšce 206 cm má rozpětí rukou 216 cm. Kličkovi připravil první prohru po 11 letech. Před dlouho očekávaným duelem byl přitom outsiderem, nikdy předtím neboxoval s tak kvalitním soupeřem.

Zarytý fanoušek fotbalistů Manchesteru United však soustředěným výkonem nedal obhájci šanci, na body vyhrál u všech tří rozhodčích a udržel si neporazitelnost i v 25. souboji v profesionálním ringu. Je pátým po čtveřici Bob Fitzsimmons, Lennox Lewis, Frank Bruno a David Haye se stal pátým.

Sen se stal skutečností

„Je tu začátek nové éry. Kličko byl velký šampión, ale každému jednou dojde čas. Tvrdě jsem šest měsíců dřel v tělocvičně a sen se stal skutečností. Budu nejcharizmatičtější šampión od dob Muhammada Aliho," vyhlásil Fury, který se jako potomek irských kočovníků pyšní přezdívkou Král cikánů.

O 12 let staršímu soupeři přesnými údery roztrhl obě obočí. Po zápase si přímo v ringu zazpíval rockovou baladu I Do not Want To Miss A Thing od skupiny Aerosmith a věnoval ji své manželce, která den před soubojem oznámila, že je těhotná.

„Vítězství věnuji i všem svým fanouškům v Irsku, Anglii a vlastně po celém světě. Pro takové momenty miluji sport. Pokud se snažíte a poctivě dřete, odměna se dostaví."

Nikdy bych nevěřil, že to dokáže...

Kličko utrpěl první porážku od dubna 2004 a celkově čtvrtou v kariéře. „Nebyl jsem lepší. Byl jsem dobře připraven, ale on byl velmi rychlý na jeho výšku. Nikdy bych nevěřil, že to dokáže, ale dokázal to. Já jsem ztrácel rychlost a on byl opravdu rychlý. Nemohl jsem najít pořádnou vzdálenost v úderech," popsal sesazený král.

Okamžitě se však dožadoval odvety. „Je teď sice ještě brzy, a budu muset všechno dotáhnout, ale určitě bude odveta. Chci své pásy zpět," ujistil Kličko.

Reklama

Související témata: