Hlavní obsah

Vyhrát všechny tři závody, to je i pro mne pecka, přiznala Sáblíková

Inzell/Praha

Sezóna snů české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové pokračuje. V pátek vyhrála v německém Inzellu závod na tři kilometry. Po trojce v Calgary a pětce v Salt Lake City je to třetí triumf na dlouhých tratích v řadě. Pořádně tak nakročila k desátému celkovému triumfu ve Světovém poháru v řadě. K tomu letos přidala tři tituly mistryně světa a postup na olympiádu do Ria v cyklistice. Dá se říct, že to je rok Sáblíkové... „Je to pro mne pecka," přiznala v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz a Právo

Foto: Tobias Hase, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková při závodě na 3 000 m v německém Inzellu.

Článek
Fotogalerie

Jaký pro vás byl páteční závod na tři kilometry v Inzellu?

Hodně psychicky náročný. V tréninku jsem nejezdila moc dobře, takže jsem nevěděla, co od závodu očekávat. Hlavním cílem bylo porazit Natalii Voroninovou, s níž jsem jela v poslední dvojici, kvůli celkovému pořadí ve Světovém poháru, protože mi byla ze všech soupeřek bodově nejblíže. Nakonec jsem jela fakt dobře a vyhrála, z čehož jsem byla docela překvapená. Takže jsem hodně spokojená.

Nevyděsil vás čas Holanďanky Marije Jolingové, která vedla?

Byl hodně dobrý. Říkala jsem si, že uvidíme, co dokážu zajet, jestli to na ni bude stačit. Hodně mi pomohla právě Voroninová, která se mnou jela hlavně na začátku. Důležité bylo, že se mi podařilo udržet rychlá kola kolem 32 sekund až do konce. Soupeřky se snažily o rychlý začátek, ale v posledních dvou okruzích hodně zpomalovaly.

Byl to nejtěžší závod z těch tří dlouhých v této sezóně?

Nedá se říct nejtěžší. Každý je svým způsobem obtížný. Ten páteční byl psychicky nejnáročnější.

Stejně jako v Calgary po trojce a v Salt Lake City po pětce máte splněno...

Mám, protože pro mne jsou z hlediska obhajoby celkového prvenství závody na dlouhých tratích nejdůležitější.

Co vás v Inzellu ještě čeká?

V sobotu kilometr a možná i závod družstev. V neděli pak patnáctistovka a závod s hromadným startem. Uvidíme, jestli pojedu všechno. Bude záležet na momentální situaci.

Vyhrála jste všechny tři nejdůležitější závody. Čekala jste tak skvělý start sezóny?

Nečekala, protože po cyklistické sezóně je začátek té rychlobruslařské trochu nevyzpytatelný. Nevím, co to se mnou udělá. Tři závody a tři vítězství, to je pro mne pecka. Zatím mohu být stoprocentně spokojená a jen si přeji, aby to vydrželo až do konce sezóny. Ta delší část je stále přede mnou.

Vaše kamarádka a největší soupeřka Claudia Pechsteinová už není po čtyřicítce tak rychlá?

V tom to není, tak bych ji nehodnotila. V zámoří mohl být horší výkon kvůli aklimatizaci, která na každého zapůsobí jiný den. Pořád je hodně rychlá a musím s ní počítat. Pomalejší závěr mělo víc závodnic, to pomalejší dávám do uvozovek.

V seriálu Světového poháru nejede vaše dlouholetá soupeřka Holanďanka Ireen Wüstová, která si nevybojovala nominaci. Kdo jsou letos vaše největší soupeřky?

Největšími soupeřkami jsou ty, které mají nejvíc bodů a jezdí trojku stabilně. Můžeme na sebe útočit v každém závodě. Pro mne je dobré, že se porážejí mezi sebou, takže před Voroninovou vedu o sto bodů a před třetí Irene Schoutenovou z Nizozemska dokonce o 145.

Reklama

Související témata: