Hlavní obsah

Tancující fyzioterapeutka odložila mikrofon. Už zase sází góly a schytává rány

Michal Osoba (Tampere)Právo

Před šesti lety patřila k tahounkám české reprezentace, na konci sezóny si došla pro ocenění Florbalistka roku. V nominaci na další světový šampionát už se ale Eliška Vrátná (tehdy ještě pod dívčím jménem Křížová) neobjevila. „Trenérky mě nevybraly a ani mi neřekly proč. Nevím, co za tím bylo, ani bych se k tomu nechtěla vracet,“ komentuje nesoulad s bývalými reprezentačními trenérkami Šteglovou a Šatalíkovou.

Foto: Český florbal, Martin Flousek

Útočnice Eliška Vrátná při zápase s Německem.

Článek

Před dvěma lety při domácím MS v brněnské a ostravské hale v ruce místo hokejky držela mikrofon České televize v roli expertky. „To bylo super, moc mě to bavilo,“ vypráví. V tu chvíli ji ani nenapadlo, že se ještě na mistrovství světa objeví, florbalovou kariéru už považovala za uzavřenou záležitost.

Nabírala fyzičku

Až nástup nového kouče Miroslava Janovského k reprezentaci její plány změnil. „Trenér mě oslovil, tak jsem oprášila hokejku a boty a doufala, že to vyjde. Ta pauza trvala asi půl sezóny, nejtěžší bylo zase nabrat fyzičku,“ hlásí.

Její návrat na vrcholnou scénu byl impozantní, Lotyškám v úvodním duelu nasázela čtyři góly. Prosadila se i proti Němkám, ale pak její působení v zápase ukončila bolestivá rána do obličeje a natržený ret.

Aktuálně je s patnácti góly nejlepší českou střelkyní v historii mistrovství světa, kolik šampionátů ještě přidá? „Na sto procent rozhodnutá nejsem, ale myslím, že to je moje poslední reprezentační akce,“ připouští šestadvacetiletá útočnice Chodova.

Pavláskovi nefandí

I kdyby přinejmenším na reprezentační úrovni skončila, nudit se rozhodně nebude, její život zdaleka není jen florbal. Po dokončení dvou vysokých škol pracuje jako fyzioterapeutka v IKEMu. „Mám na starosti diabetologii a nefrologii, kde jsou většinou pacienti po amputaci či transplantaci, ale i ambulanci pro pacienty třeba s bolestmi zad, po operacích či zlomeninách,“ charakterizuje svoji práci.

Z ordinace či z haly pak často spěchá na taneční parket. „Před šampionátem času moc nebylo. Dřív jsme tancovali i čtyřikrát týdně, o víkendu soutěže. Při studiu to ještě šlo skloubit, teď je to náročnější,“ připouští.

K tanci má ale pořád blízký vztah, když je v Česku, patří k pravidelným divákům televizní show StarDance. „Fandili jsme Martině Markové (taneční partnerka Marka Taclíka), to je naše trenérka,“ hlásí. Po jejím vypadnutí už má spíše jasno, kdo by postupovat neměl - komik Lukáš Pavlásek. „To nás všechny tanečníky drásá,“ usmívá se.

Jak dopadne zápas na florbalovém MS mezi Českem a Polskem?
Vyhrají Češky
95,2 %
Zvítězí Polky
4,8 %
Celkem hlasovalo 840 čtenářů.

Reklama