Hlavní obsah

Sedm zlatých vybojovala se zlomeným obratlem! Po operaci nádoru slinivky se Čáslavská cítí dobře

Praha

Sedm měsíců po operaci nádoru slinivky se sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská cítí relativně dobře. „Dobrý," komentovala s mírným úsměvem svůj zdravotní stav třiasedmdesátiletá bývalá sportovní gymnastka při představení motivů pro olympijskou kolekci českých reprezentantů do Ria 2016.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Věra Čáslavská (druhá zprava), skifařka Mirka Knapková (vlevo), tenistka Andrea Hlaváčková a kajakář Vavřinec Hradilek během představení motivu pro OH 2016 v Riu.

Článek
Fotogalerie

Čáslavská podstoupila v polovině května náročnou osmihodinovou operaci, následně byla tři týdny v nemocnici. Musela absolvovat několik chemoterapií, chodila na transfuze a zhubla o více než patnáct kilogramů. „Mohlo by být lépe, ale také by mohlo být hůře," prohlásila s úsměvem Čáslavská.

Právě díky předoperačnímu vyšetření se v průběhu jara dozvěděla, že tři olympijská zlata z Tokia 1964 a následně čtyři z Mexika 1968 vybojovala pravděpodobně se zlomeným obratlem. „Lékaři zranění odhalili až před půl rokem. Vůbec jsem o tom neměla tušení a ani si neuvědomuji, kdy se mi co přihodilo. Doktoři přitom definovali i rok, kdy ke zranění došlo. Asi nad sebou mám mančaft andělů, kteří zrovna byli v pohotovosti, a tak vše dobře dopadlo," prohlásila Čáslavská, která je čestnou předsedkyní Českého olympijského výboru.

Byla nadšená z postavičky čtyřnásobného olympijského šampióna Emila Zátopka, kterou pro kolekci oblečení na brazilské bitvy pod pěti kruhy zpracoval výtvarník Milan Jaroš. „Jde o skvělý nápad, jenž bude mít úspěch. Podle mého půjde oblečení na odbyt. S Emilem máme už nyní výhry zaručené," prohlásila Čáslavská.

Se slavným atletem prožila velké množství akcí. „A také legrace, protože Emil byl neposeda. Jednou mi na sjezdu ČSTV vyprávěl vtipy. Neposlouchali jsme bolševické referáty. Mám z toho sérii fotek, jak poslouchám s otevřenou pusou, a pak smíchy ležím na lavici," vyprávěla Čáslavská jednu z historek s pětinásobným olympijským medailistou.

Olympiádu v Riu bude sledovat jen u televize. „Podle mého se atmosféra bude blížit Mexiku, kdy bylo vše velice živé a spontánní," zavěštila si Čáslavská a vybavili si nepěknou vzpomínku na vlastní soutěžení v Riu. „Při rozcvičení jsem si na kladině vykloubila loket. Zafixovali mi to papundeklem, dvouhodinou cestu do nemocnice jsem protrpěla a cítila každý kamínek, neboť jsem měla ruku do pravého úhlu. To bylo hodně kruté," vyprávěla Čáslavská. „Po návratu domů lékaři tvrdili, že jsem dozávodila. A pak jsem v Mexiku získala čtyři zlaté."

Reklama

Související témata: