Hlavní obsah

Fury britským Sportovcem roku? Na ostrovech se zvedla vlna odporu!

Londýn

Na sklonku minulého měsíce šokoval Tyson Fury boxerský svět, když v Düsseldorfu ukončil po více než jedenácti letech neporazitelnost slavného Ukrajince Vladimira Klička a stal se novým králem těžké váhy. Sedmadvacetiletý rodák z Manchesteru se rázem ocitl u BBC mezi kandidáty na britského Sportovce roku ve společnosti strůjce triumfu v tenisovém Davisově poháru Andyho Murrayho či mistra světa F1 Lewise Hamiltona. Část veřejnosti je však striktně proti, pod petici za Furyho vyřazení ze seznamu na prestižní ocenění se už podepsalo více než 100 000 lidí!

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Brit Tyson Fury (vlevo) ve vítězném duelu s Vladimirem Kličkem.

Článek

Důvod? Fury se totiž v minulých dnech dostal v Británii do centra pozornosti také kvůli svým pobuřujícím homofobním a sexistickým výrokům v médiích. Homosexualita a potraty by měly být podle něho postaveny mimo zákon podobně jako pedofilie, vyslovil se rovněž pro legalizaci dopingu ve sportu, aby „zápolení bylo férovější."

V dalším rozhovoru údajně dokonale šokoval britskou olympijskou vítězku v sedmiboji Jessiku Ennisovou-Hillovou svým názorem na roli žen ve společnosti poté, co prohlásil, že „patří do kuchyně a na záda".

Už v roce 2013 si Fury zavařil, když na Twitteru označil Klička i bývalého světového šampióna a svého krajana Lennoxe Lewise za „stoprocentní gaye," za což si vysloužil od boxerské asociace pokutu 3000 liber. Čerstvými kontroverzními výroky 206 cm vysokého rodáka z Manchesteru se už začala rovněž zabývat policie, Furymu hrozí obvinění z podněcování k nenávisti.

V Británii se tak zvedla vlna odporu, tisíce lidí požadují, aby BBC vyřadila Furyho ze seznamu kandidátů na britského Sportovce roku. Renomovaná rozhlasová a televizní společnost tak ale (zatím) neučinila.

Měla by BBC vyřadit Tysona Furyho ze seznamu kandidátů na britského Sportovce roku?
Ano. Jeho prohlášení jsou dehonestující
58,1 %
Ne. V anketě by měl převážit sportovní výsledek
41,9 %
Celkem hlasovalo 2809 čtenářů.

Reklama

Související témata: