Hlavní obsah

Hejnová se vrátila na ovály i trůn. Mistryně světa je znovu královnou českého sportu

Praha

Nadvláda žen nad českým sportem pokračuje. Již podesáté v řadě totiž ovládla anketu, v níž sportovní novináři volí nejlepšího Sportovce roku, žena. Po roční odmlce kvůli zdravotním peripetiím se vrátila na trůn mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek ze šampionátu v Pekingu Zuzana Hejnová, která během slavnostního večera v pražském hotelu Hilton převzala křišťálovou korunu sportovní královny a navíc finanční odměnu ve výši čtvrt miliónu korun. Nejlepším kolektivem roku se stalo stejně jako loni družstvo tenistek, jež zopakovalo triumf ve Fed Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Atletka Zuzana Hejnová, vítězka ankety Sportovec roku 2015.

Článek
Fotogalerie

Už deset let uběhlo od chvíle, kdy se Jaromír Jágr stal v roce 2005 posledním mužským vítězem ankety Klubu sportovních novinářů, která se letos konala už po sedmapadesáté. I  letos hokejová megastar mezi desítkou nejlepších figuruje, ale tentokrát se musela spokojit s osmým místem. Přesto obdivuhodná výdrž! Vždyť mezi nejlepšími se objevuje již po osmnácté. Když se v roce 1992 dostal Jaromír Jágr mezi desítku nejlepších československých sportovců poprvé, nebyl kupříkladu desátý v letošní anketě kajakář Jiří Prskavec ještě na světě.

Jágr samozřejmě ze zámoří na slavnostní večer do Prahy nepřiletěl, ostatní sportovci si ale v pražském Hiltonu chvíle slávy patřičně vychutnávali. Hejnová nejvíce ze všech. Křišťálovou korunu určenou královně českého sportu totiž přebírala z rukou předsedy KSN Zdeňka Pavlise již podruhé po triumfu v roce 2013.

Desetiletá nadvláda žen

Devětadvacetiletá Hejnová převzala cenu v pražském hotelu Hilton jen pár hodin po návratu ze soustředění v Jihoafrické republice. "Já moc neřešila, kdo vyhraje, ale je pravda, že moc lidem se nepovedlo vyhrát tuhle anketu dvakrát," řekla Hejnová. "Už poprvé to bylo super. Takže jsem v nic podobného nedoufala, je to taková třešnička na celé té sezóně," dodala.

Na pomyslném trůnu vystřídala tenistku Petru Kvitovou a primátem završila deset let trvající hegemonii žen. Dalšími královnami uplynulého desetiletí se staly Kateřina Neumannová (2006), Martina Sáblíková (2007, 2009, 2010), Barbora Špotáková (2008, 2012) a Petra Kvitová (2011, 2014).

Hejnová, která vyhrála s obrovským náskokem 449 bodů před druhou Martinou Sáblíkovou, se stejně jako na atletické ovály vrátila i do ankety. V roce 2014 kvůli zdravotním problémům nezávodila a v anketě Sportovec roku pochopitelně nezískala ani bod.

Sáblíkovou skolila angína

„I já bych Zuzku volila, protože po zranění a vynechané sezóně zvládla návrat přímo obdivuhodně," vzkazovala největší konkurentka Hejnové rychlobruslařka Martina Sáblíková, která se na poslední chvíli omluvila. Zápolí s angínou, takže cenu za ni přebíral její trenér Petr Novák.

Reputaci mužů nakonec zachraňoval biatlonista Ondřej Moravec, jenž v hlasování 217 sportovních novinářů skončil na bronzovém stupínku.

„Ještěže hlasování proběhlo před víkendovým Světovým pohárem ve Slovinsku," přiznával Moravec po návratu z Pokljuky, že se v úvodu nové sezóny vyloženě trápí. „Nějakou dobu nechci o biatlonu vůbec slyšet," glosoval předposlední místo v nedělním závodu s hromadným startem.

Sportovec roku 2015
1. Zuzana Hejnováatletika1637
2. Martina Sáblíkovárychlobruslení1188
3. Ondřej Moravecbiatlon1109
4. Ondřej Synekveslování989
5. Lucie Šafářovátenis967
6. Gabriela Soukalovábiatlon947
7. Petra Kvitovátenis927
8. Jaromír Jágrhokej907
9. Zdeněk Štybarcyklistika837
10. Jiří Prskavecvodní slalom687

Petra Kvitová sice neobhájila královskou korunu, jeden primát si však přesto odnesla.

Kvitová slavila s tenistkami

Se spoluhráčkami z fedcupového družstva Lucií Šafářovou, Karolínou Plíškovou, Klárou Koukalovou, Barborou Strýcovou, Lucií Hradeckou, Andreou Hlaváčkovou, Denisou Allertovou, Terezou Smitkovou a pochopitelně s nehrajícím kapitánem Petrem Pálou vyhrála soutěž kolektivů.

Tenisu patří titul mezi kolektivy popáté v řadě - třikrát vyhrály ženy, dvakrát mužský daviscupový tým.

Na druhém místě skončila v anketě smíšená biatlonová štafeta Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr, třetí příčku pak obsadila česká fotbalová reprezentace, která v končícím roce 2015 vybojovala postup na evropský šampionát ve Francii.

Nejlepší sportovní kolektiv roku
1. Tenisové družstvo žen ČR467
2. Biatlonová smíšená štafeta ČR373
3. Fotbalová reprezentace ČR259

Během slavnostního večera, který již tradičně moderovala dvojice Lucie Výborná a Jan Pokorný, došlo i k vyhlášení nejlepšího juniorského sportovce roku. O primát se letos podělili snowboardistka Ester Ledecká a cyklista Jiří Janošek. Třetí skončila atletka Michaela Hrubá.

Do Síně slávy bratři Holíkové

Novinkou letošního 57. ročníku Sportovce roku byla divácká volba nejsilnějšího sportovního okamžiku roku 2015 - Vaše srdcová záležitost. Fanoušci vybírali z nominovaných silných emotivních momentů uplynulých dvanácti měsíců. Nejvíce hlasů od nich získal Jaromír Jágr a jeho poslední gól v barvách české reprezentace na mistrovství světa v Praze.

Do pomyslné Síně slávy českého sportu byli po legendách Daně a Emilu Zátopkových, Věře Čáslavské, Josefu Masopustovi, Ivanu Hlinkovi, Martině Navrátilové, Janu Kodešovi a spol. uvedeni bratři Holíkové - Jiří a in memoriam Jaroslav.

Reklama