Hlavní obsah

Přejídání o svátcích sportovcům nehrozí. S koledami u některých narazíte. A kdy řeší dárky?

I sportovci si na Vánoce a Silvestra umějí udělat pohodu a dokážou trochu zrelaxovat, ale pravda je, že jim to většinou moc dlouho nevydrží. A s přejídáním taky moc problémů nemají. Rychlostní kanoista Martin Fuksa si před silvestrovským večerem dokonce zaběhne takový malý lokální půlmaratónek a stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek tradičně maká i na Štědrý den. Inspiraci nejen u nich může najít každý, kdo nechce svátky vyloženě proležet na gauči.

Foto: Sport.cz

Martin Fuksa.

Článek

Martinu Fuksovi letos Vánoce vycházejí na jeho den volna, ale určitě si půjde lehce zaplavat, aby si udělal hlad na večer, jak sám říká. Dá si řízek a bramborový salát bez zeleniny, k pití nejlíp nějakou fresh zázvorovou limonádu. „Váhu takhle v zimě neřeším," svěřuje se mistr světa.

Půlmaratón na soutok Labe s Cidlinou

Konec roku prožije už hodně sportovně. „Tradičně běháme takzvaný Silvestrovský běh. To je od nás z loděnice (Nymburk) na soutok Labe s Cidlinou a zpět, tedy nějakých 22 kilometrů, celkem tvrdá věc. Po Silvestru mě před tréninkem postaví na nohy novoroční předsevzetí, vychlazená plechovka Red Bullu a to, že aspoň trošku na sobě musím zamakat," svěřuje se Fuksa.

Stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek si na Vánoce nepouští lodičky-skořápky, ale sám na vodu vyráží. I na Štědrý den.

Z jídla a životosprávy si "Vávra" přes svátky hlavu nedělá. „Rád se najím, ale vzhledem k tomu, že trénuju i o Štědrém dnu, tak to řešit nemusím." Na večeři si dá kapra. A nejoblíbenější koleda? "Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu pívo, tak se neptej ...," preluduje Vávra Hradilek.

Profesionální skateboardista Max Habanec přes Vánoce cukroví příliš nevyhledává, pořád sportuje a proto se ani moc omezovat nemusí. Na kapra s bramborovým salátem ale nedá dopustit. „Vlastně se dá říct, že za svátky se přejím jen jednou... Pokud to dovoluje počasí, tak většinou jezdím na snowboardu nebo občas už pětadvacátého odlétám za teplem, kde trénuju na skejtu. Vlastně nemám moc rád nicnedělání během svátků, takže se snažím být stále v pohybu," popisuje Habanec.

„Tohle prosím ne!"

A co ho na Vánocích nejvíce baví a co rozčiluje? „Nejvíc mě baví rodinná pohoda na Štědrý den. Celkově ale celé období kolem Vánoc nemám moc rád. Čím jsem starší, tím víc mam chuť se každý rok sebrat a dát si radši klid někde v teple," zamýšlí se Max. Co na něj určitě není dobré zkoušet, jsou koledy. Reakce je ostrá: „Tohle prosím ne!"

Český triatlonista a duatlonista Jan Kubíček má Vánoce spíše než s jídlem a dárky spojené s příjemným tréninkem na lyžích v jeho oblíbených Krušných horách. „Hodně jezdím na běžkách, klasika i bruslení. Oba styly jsou příjemné zpestření. Tentokrát budu muset hodně máknout, protože mě čeká Horská smyčka, snad nejdrsnější lyžařská akce široko daleko. Okolí Abertam, kde se závod poběží, ale naštěstí hodně dobře znám, takže to mi hraje do karet," svěřuje se Kubíček.

Teď už bývalý akrobatický a alpský lyžař Tomáš Kraus, nyní manažer snowboardistky Evy Samkové, se na Vánoce moc nepřejídá, ale přiznává, že cukroví mu chutná. Volnější program přes svátky využívá k vánočnímu proběhnutí. Na koledy má ovšem podobný názor jako Max Habanec: „Koledy ne, děti jsou citlivé a asi by jim to ve vývoji neprospělo."

Vánoce má ale jinak rád. „Baví mě pohoda a dobře vyladění lidé, štve mě stres z uklízení a shánění dárků."

Dárky až na Nový rok

Šermíř Alexander Choupenitch si s tradicemi hlavu příliš neláme, ale baví ho vánoční trhy a atmosféra ve městech. „Jelikož nejsem katolické víry, tak tradice nedodržuji. Koledy jsem ale zpíval ve školce na besídkách. Dárky si dáváme na Nový rok. Takže mi trošku vadí, když je někdo řeší měsíc před Vánoci," směje se brněnský rodák s běloruskými kořeny.

A sváteční pochoutky? To je bez šance: „Tento rok se od 20. do 25. prosince připravuji v Minsku a pak 26. až 30. prosince budu ve Švédsku. Takže na přejídání ani není čas," připomíná.

Reklama