Hlavní obsah

Novák už by za medaili Sáblíkové ruku do ohně dal

Minsk

Ještě v pondělí byl kouč rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák velmi opatrný v prognózách před víkendovým vícebojařským mistrovstvím Evropy. Po třech dnech tréninků už je dobře naladěný. „Po antibiotikách jsem měl trochu obavu. Bylo mi jasné, že když už Martina do Minsku přiletěla, bude chtít závodit, a jakmile vstoupí na led, pojede co nejrychleji, ale forma mohla být horší. Ruku do ohně bych za medaili nedal. Teď už bych ji tam dal,“ říkal spokojeně.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková myslí i v Minsku vysoko.

Článek

Sáblíková je silná nátura. „Když jí nepřišel v pondělí kufr s bruslemi, nijak ji to nerozhodilo. Byla nesvá, ale nehysterčila. Volal jsem domů, aby připravili její starší brusle, které máme v rezervě. Další variantou byly brusle Nikoly Zdráhalové, která tu také pojede. Mají stejné číslo. Martině přišly brusle v úterý a ve středu už na nich jezdila. Když jsem pak viděl, s jakou chutí si je brousí, bylo mi jasné, že sem přijela bojovat o medaili," vyprávěl Novák.

Přijela Wüstová, chybí Pechsteinová

Z největších soupeřek chybí německá legenda Claudia Pechsteinová. „Nikdo jsme ji tu neviděli, těžko přijede až před závody. Nevím ani, jak to mají Němci s místy ve startovní listině. Za to přijela Ireen Wüstová z Nizozemska, která sice v této sezóně nejela žádný závod Světového poháru, ale vyhrála tři poslední evropské šampionáty a je znamenitou vícebojařkou. Z největších konkurentek Martiny tu jinak nechybí žádná," měl spočítáno Novák.

Sáblíková sice brala ještě na přelomu roku antibiotika, ale podle kouče vypadá dobře. „Hodnoty ze soustředění v Collalbu nemohu brát jako měřítko. Tělo se po antibiotikách musí vzpamatovat. Musel jsem také zapracovat při masážích na svalech Martiny i Nikoly. Nebyly v ideálním rozpoložení, ale teď už je to v pohodě. Samozřejmě jsem sledoval i tréninky soupeřek a je na tom velmi dobře.

V pátek večer se uskutečnil mítink trenérů a losování. V sobotu začíná program ve 13 hodin SEČ. Nejprve se jede sprint na 500 metrů, pak tutéž trať absolvují muži, a po nich přijde na řadu tříkilometrová trať žen. Nedělní program má stejný čas začátku, ženy pojedou nejprve 1500 metrů a na závěr pět kilometrů. „Bude záležet na úvodní pětistovce. Pokud ji Martina zvládne, může tradičně myslet vysoko," rozloučil se Petr Novák, jenž se v prognózách příliš nemýlí.

Reklama