Hlavní obsah

Sport dostal v roce 2015 z loterií přes půl miliardy korun

V uplynulém roce odvedly loterijní a sázkové společnosti do sportu mládeže bezmála 528 miliónů korun, což je skoro o 80 miliónů více než rok předtím. Oznámil to dnes Český olympijský výbor, který peníze rozděluje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek bankovek

Článek

Finance podle zákona putují do 99 sportovních odvětví a prostřednictvím svazů a dalších sportovních spolků se dostávají k dětem po celé republice. "Bez této pomoci by byl sport u nás ještě více zbídačený," prohlásil v tiskové zprávě předseda ČOV Jiří Kejval.

Příjemci mohou podle zákona s prostředky hospodařit v horizontu tří let a plánovat tak dlouhodobé aktivity. Podle stávající legislativy mají provozovatelé loterií a kurzových sázek možnost snížit až o čtvrtinu své daňové odvody.

"Ukazuje se, že jakmile je na konci vidět reálný výsledek, jsou firmy dobré věci nakloněny. Vždyť za oba roky, kdy tento systém funguje, se povedla získat skoro miliarda," upozornil Kejval.

Od státu sport získává v posledních letech zhruba 3,5 miliardy korun ročně. "Zdroje od sázkových a loterijních společností tak mají ve sportu velkou váhu," doplnil generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Reklama

Související témata: