Hlavní obsah

Doping při Velké pardubické potvrzen. Nikase nejspíš čeká diskvalifikace

Praha
Aktualizováno

Stalo se očekávané: také rozbor vzorku B koně Nikase, jenž měl po říjnovém triumfu ve Velké pardubické dopingový nález, byl pozitivní. Výsledky analýzy, kterou prováděla britská laboratoř v Newmarketu, zveřejnil v úterý Jockey Club České republiky. Trest vynese Pořádková komise Jockey Clubu, datum zasedání zatím nebylo stanoveno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Euforie z vítězství ve Velké pardubické je pryč. Hnědák Nikas měl pozitivní dopingový test.

Článek
Fotogalerie

„Ve čtvrtek 14. ledna obdržel Jockey Club z britské laboratoře zprávu, závěr je tento: použité metody identifikovaly theobromin a kofein ve vzorku moči Nikase. Koncentrace theobrominu je vyšší než mezinárodně odsouhlasená míra 2 mikrogramy na mililitr moči. Bylo zjištěno, že v moči Nikase je přítomno 2,89 mikrogramů na mililitr moči. Povolená odchylka při měření je 0,506 mikrogramů na 1 ml, překročení hranice bylo tedy nepatrné," řekl prezident Jockey Clubu Jiří Charvát.

Zakázané látky byly potvrzeny i u druhého svěřence trenéra Stanislava Popelky koně Čáriraye, jenž měl stejný nález jako Nikas.

Zda bude Nikas, kterého v říjnu při nejslavnějším českém dostihu vedl žokej Marek Stromský, diskvalifikován, a na první místo se posune druhý v cíli Ribelino (žokej Pavel Kašný), rozhodne Pořádková komise Jockey Clubu. Kdy bude zasedat, zatím není známo. Jenže možnost, že by Nikas nebyl diskvalifikován, prakticky neexistuje. Byť pravidla byla překročena minimálně.

„Jsem přesvědčen, že zjištěné množství theobrominu nemohlo ovlivnit výkon koně, přesto se podle pravidel mezinárodní organizace jedná o nález zakázaných substancí v tekutinách koně, čímž došlo k porušení antidopingových pravidel," uvedl předseda Antidopingové komise Jockey Clubu Ivo Strauss.

„Nechci předjímat. V pravidlech nicméně stojí, že Pořádková komise je v případě nálezu zakázané látky povinna trestat, nikoli, že může trestat," naznačil jasně Charvát, jakým způsobem se záležitost bude ubírat. Vzhledem k nízké míře provinění však může Komise přihlédnout v případě trenéra Popelky, kterého by nemělo stihnout exemplární potrestání.

V případě očekávané diskvalifikace přijde majitel Nikase Petr Kupka o vítěznou prémii dva milióny korun. A na první místo se posune druhý v cíli Ribelino, kterého vedl žokej Pavel Kašný.

Popelka: Chyba na straně dodavatele krmiva

„Oznámení výsledků vzorků moče u mnou trénovaných koní Nikase a Čáriraye bylo pro mě, majitele koní i celý realizační tým naprosto nečekané a stresující. Po obrovské radosti z vítězství ve Velké nastala zcela opačná situace, která degradovala za jediný okamžik nejen můj trenérský úspěch, ale veškerou snahu, poctivost a dřinu nás všech. Protože se jako nejpravděpodobnější jevila kontaminace krmivem, nechal jsem analyzovat odebrané vzorky z krmných šarží od našich dodavatelů," stojí v prohlášení trenéra Nikase Stanislava Popelky.

"Výsledky prokázaly, že k pochybení došlo ze strany společnosti Troubecká hospodářská a.s., protože v deklarovaném surovinovém složení nebyla uvedena žádná surovina, u které by se dal obsah theobrominu a kofeinu předpokládat," uvedl kouč.

„Toto krmivo jsem podával testovaným koním v dobré víře jako krmný doplněk, a spoléhal se na garantovaný obsah a hodnoty, udávané výrobcem. Přestože se zdaleka nejedná o typické dopingové látky, a sami odborníci se vyjádřili, že kofein ani theobromin nemohly ovlivnit výkonnost koně v dostihu, musím respektovat, že jsou na seznamu zakázaných látek. Proto jsem se také rozhodl, že podniknu i následné právní kroky. Sám za sebe mohu čestně prohlásit, že jsem nijak nepochybil," doplnil Popelka.

Největší smolař Velké

Pokud bude Nikas diskvalifikován, přistane v poháru hořkosti žokeje Stromského další velká kapka. Dvaačtyřicetiletý jezdec totiž proběhl jako první cílem Velké pardubické už v roce 2008 s Amant Grisem, za špatné objetí točného bodu na trati byl ale záhy diskvalifikován.

V roce 2010 pak znovu v sedle Amanta Grise podlehl v těsném finiši Josefu Váňovi s Tiumenem. A v roce 2007 a 2009 měli jeho koně Cieszymir, resp. Shirley při nejsledovanějším dostihovém podniku nešťastné pády a museli být utraceni.

Reklama

Související témata: