Hlavní obsah

Kašnému připadne triumf ve Velké, radost ale nemá: Za pravé vítězství to nepokládám

O triumf ve Velké pardubické usiloval žokej Pavel Kašný celou kariéru. Nyní se premiérově dočká, ovšem od zeleného stolu. Po potvrzení zakázaných látek v moči prvního Nikase mu bude vítězství přiklepnuto dodatečně. Z pozice druhého v pořadí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Pavel Kašný na koni Rebelino (vlevo) a žokej Jordan Duchene na koni Pasquini Rouge na Taxisově příkopu.

Článek

Jak situaci vnímáte?

Blbě. Celou kariéru usiluji o vítězství ve Velké, teď mi ho přiřknou od zeleného stolu. Nemám z toho ten správný pocit. Vím, že za deset let bude u 125. ročníku napsáno: vítězové Ribelin a Kašný. Ale prožít si spontánní radost jde jen na dráze, když protnete cíl jako první. A to mně se nepovedlo.

Vítězem se tedy necítíte?

Je jasné, že jinak, než diskvalifikací Nikase to dopadnout nemůže. Za pravé vítězství to však pokládat nebudu.

Když se na podzim objevily první zprávy, že Nikas neprošel dopingovou kontrolou, napadlo vás, že triumf připadne vám?

Napadlo. První mi to volal trenér Kovář. Zrovna jsem seděl na obědě, málem mi z toho zaskočilo. Ani ne z toho, že můžu vyhrát, nýbrž z celkové aféry, že něco takového je možné. Panebože, kdes k tomu přišel, říkám trenérovi. Je to tak, kurňa, vyhráls, odpověděl mi.

Připadá v úvahu alespoň decentní oslava?

Slavil jsem druhé místo, byl jsem nadšený. Jak se říká, jedno oko plakalo, druhé se smálo, protože Ribelino ani nebyl na délku trati prověřený, loňský rok měl takový nijaký. Byl to úžasný úspěch. To, co se odehrává dnes, už ale není ono. Oslava není na místě.

Soucítíte s žokejem Stromským?

Stoprocentně, jsme navíc vzdálení příbuzní, bratranci z druhého kolene. Kdybych přišel, jako on, o druhé vítězství, sesypal bych se. Roky věnujete veškerou energii, abyste vyhrál Velkou, přijít o to takovým stylem je hrozné.

Reklama