Hlavní obsah

WADA chce, aby na ruský antidoping dohlíželi zahraniční experti

Světová antidopingová agentura (WADA) chce, aby na obnovu antidopingového systému v Rusku dohlíželi tři zahraniční experti. Jeden z nich by měl usednout v novém vedení národní agentury RUSADA, jež má po listopadové zprávě WADA o státem řízeném dopingu zastavenou činnost.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Předseda komise WADA Dick Pound.

Článek

"RUSADA čeká ještě hodně práce, aby mohla být zase považována za vyhovující," uvedl generální ředitel WADA David Howman. "Díky nezávislým zahraničním expertům bude moci WADA monitorovat situaci a posoudit, zda byly splněny podmínky, které ochrání práva čistých sportovců a které pomohou znovu nastolit důvěru v ruský antidopingový program."

Vedle tria dohlížitelů se budou zahraniční experti podílet i na samotném testování sportovců. To by měla po dobu suspendace RUSADA provádět Britská antidopingová agentura UKAD, kterou WADA oslovila. Obě agentury jsou blízko podpisu smlouvy.

Ruští atleti v současnosti nesmějí kvůli podezření ze systematického dopingu startovat v mezinárodních soutěžích. I kdyby byla suspendace zrušena včas, aby se mohli zúčastnit olympijských her v Riu de Janeiro, musejí být atleti před závody minimálně třikrát testováni.

Poradkyně ruského ministra sportu Vitalije Mutka Natalija Želanovová řekla, že by ruští a britští antidopingoví experti mohli zahájit spolupráci v únoru.

Reklama