Hlavní obsah

Březina útočí na medaili! Ale čtverák jsem měl radši pokazit v tréninku, vyčítal si

Bratislava

Před Michalem Březinou se otvírá cesta ke druhé velké medaili jeho krasobruslařské kariéry. I když si po krátkém programu na mistrovství Evropy v Bratislavě vyčítal pád po čtverném salchowu, bodový zisk ho v polovině soutěže katapultoval na třetí místo.

Foto: David W Cerny, Reuters

Český krasobruslař Michal Březina na ME v krasobruslení v Bratislavě.

Článek
Fotogalerie

O zlato patrně ve čtvrtek večer (od 17.40 na ČT Sport) bojovat nebude, to má už tři roky pronajaté Španěl Javier Fernández a vítězstvím v krátkém programu s náskokem čtrnácti bodů naznačil, že na tom nehodlá nic měnit.

Boj o další medaile je otevřený, Březina na druhého Rusa Maxima Kovtuna ztrácí necelé čtyři body. Mohlo být i lépe, nebýt pádu brněnského rodáka.

„Až moc jsem si věřil. Ne, že bych ztratil respekt, ale šel jsem do něj s tím, že ho skočím. Nebyl jsem si až tak jistý v dopadu a trochu se mi rozjely nohy," zalitoval. V tréninku i rozjížďce přitom skákal čtverný skok čistě. „Asi jsem si ho měl radši pokazit v tréninku," hořce se pousmál.

Nejlepší v sezóně

I tak je pro svěřence Karla Fajfra bodový zisk 84,30 nejlepší výkon sezóny, kterou začal rozpačitě. „Je to i víc než vloni na Evropě, což je super. Jestli se nepovede jeden skok a všechno ostatní je perfektní, pořád se dá nasbírat dost bodů," věděl Březina, jenž na ME stál na bronzovém stupínku před třemi lety v Záhřebu.

Tuší, že k dalšímu kovu možná nebudou třeba tři čtverné skoky, které má pro volnou jízdu v repertoáru. „Když bude čistá, dva budou stačit. Ale samozřejmě záleží i na ostatních," ví Březina. Další tři krasobruslaři totiž číhají s maximálně dvoubodovým odstupem za ním.

Při své premiéře na velké akci postoupil do volných jízd z 19. místa i bezchybný Jiří Bělohradský.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Bratislavě:
Muži - krátký program:
1. Fernández (Šp.) 102,54
2. Kovtun (Rus.) 88,09
3. Březina (ČR) 84,30
4. Byčenko 84,09
5. Samohin (oba Izr.) 82,73
6. Righini (It.) 82,23
...19. Bělohradský (ČR) 60,53.
Ženy - krátký program:
1. Medveděvová 72,55
2. Radionovová 70,96
3. Pogorilá (všechny Rus.) 63,81
4. Rodeghierová (It.) 61,01
5. Kučvalská (Lot.) 58,99
6. Helgessonová (Švéd.) 58,13
...17. Březinová (ČR) 48,21

Reklama

Související témata: