Hlavní obsah

Najednou se všechno zbortilo, hlesl Březina. Na výsledky se radši nedíval

Bratislava

Dlouho ze sebe setřásal zklamání z hlubokého pádu výsledkovou listinou. Desáté místo v Bratislavě bylo pro krasobruslaře Michala Březinu nejhorším výsledkem na mistrovství Evropy za posledních sedm let a přimělo ho k úvahám, co je třeba změnit, aby se vrátil na stupně. „Teď už s tím nic neudělám,“ krčil rameny.

Foto: Bahrain News Agency, Reuters

Michal Březina se během volné jízdy nevyvaroval pádů.

Článek

Kde se začala vaše volná jízda kazit?

Sám nevím, co se stalo. Vjel jsem na led, cítil se úplně normálně a pak se to najednou všechno zbortilo. Byl to zkrat, asi se nedá nějak vysvětlit.

Jel jste jako poslední, věděl jste, jak musíte zajet na medaili?

Nevěděl, nad tím jsem nepřemýšlel. Chtěl jsem zajet dobrou jízdu, aby si ji diváci užili. Asi mě to v hlavě nevyšlo, jak jsem chtěl.

Podepsalo se dlouhé čekání na jízdu?

Říkal jsem i trenérovi, že čekání nemám rád. Ale tady když jsem vlezl na led, cítil jsem se fakt dobře. Pak jsem se rozjel a jako kdyby se mi zlomil led pod nohama.

Úvodní axel už vám naznačil, že jízda nebude dobrá?

Do všeho jsem šel moc silou. Až přemotivovaně jsem chtěl zajet dobře. To se nevyplatilo. Spadl jsem u čtverného salchowa, řekl si, že to je dobré, byl stejně dotočený a teď zbytek odjedu jako v tréninku. Pak jako by se mi všechno rozplynulo.

Sledoval jste pak umístění, kam až se propadnete?

Po té jízdě mi bylo jasné, že to nebude dobré. Už jsem se ani na výsledky nedíval.

Zažil jste někdy po jízdě takový pocit jako tady v Bratislavě?

Až takový, abych řekl pravdu, jsem nezažil. Po té jízdě jsem se cítil hodně špatně.

Štve takový výpadek o to víc, že jste závodil kousek od domova před množstvím českých fanoušků?

Je to tak, bylo tu hodně lidí z Česka, hlavně po krátkém programu jich přijelo ještě víc. Kvůli nim mě to hlavně mrzí, že jeli tak daleko a já všechny zklamal.

Můžete si i z nepodařeného závodu něco odnést?

Z tohohle bych si opravdu nechtěl vzít nic. Ani poučení. Na tuhle volnou bych chtěl co nejrychleji zapomenout.

Budete se snažit něco změnit před světovým šampionátem?

Asi to musím zlomit, jiná možnost není. Poslední dobou se mi volné jízdy nedaří a asi něco změnit musíme. Takhle dál závodit nechci. Když budu jezdit takhle, radši na závody jezdit nebudu.

Honí se vám hlavou i myšlenky, kolik času, energie i peněz do závodění investujete a pak to může jedna nepovedená jízda znehodnotit?

Taky. Stojí to velké peníze, nejen mě, ale i svaz, VSC, rodinu, olympijský výbor. O to víc mě mrzí, kvůli lidem, kteří mi fandí a pomáhají, že předvedu tohle… Je to takovej blbej pocit, který sám nevím, jak popsat.

Reklama