Hlavní obsah

Nemohu se z toho krásného šoku vzpamatovat, přiznala Sáblíková po nečekaném triumfu na patnáctistovce

Karel FeltSport.czPrávo

Česká rychlobruslařská královna Martina Sáblíková suverénně vládne tratím na tři a pět kilometrů. V sobotu překonala další historickou hranici. V norském Stavangeru poprvé vyhrála závod Světového poháru na 1500 metrů a radovala se z 41. triumfu ve SP. A to ji v neděli čeká ještě její oblíbená trojka. V telefonickém rozhovoru tak samozřejmě hýřila dobrou náladou.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála poprvé ve Světovém poháru závod na 1500 metrů.

Článek

Jaký to je pocit vyhrát poprvé v kariéře patnáctistovku na Světovém poháru, navíc v konkurenci, v níž nechyběla žádná ze současných hvězd?

Ani nevím... Něco takového jsem vůbec nečekala, pořád se z toho krásného šoku nemohu vzpamatovat. Jela jsem v předposlední rozjížďce s Marrit Leenstraovou z Nizozemska. Když jsem viděla svůj čas, byla jsem ráda, že jsem zase na bedně, ale dvě největší favoritky, světová šampiónka Boweová a Richardsonová z USA, měly svoji rozjížďku teprve před sebou, takže jsem musela čekat, jaká medaile z toho vlastně bude. Když pak projela cílem jako vítězka Boweová a já byla před ní, tak jsem si říkala, že něco takového snad ani není možné, že se mi to zdá. Vyhrála jsem o pouhé tři setiny. Neskutečné!

Váš souboj s Leenstraovou byl ale hodně dramatický a nevypadal pro vás zpočátku nejlépe.

Ze začátku to fakt vypadalo hrozně. Po první třístovce jsem prohrávala o nějakých patnáct metrů. Vůbec jsem nevěděla, jak jedu rychle. Když jsem viděla, že jí ukazují čas 25,25 sekundy, tak mi bylo jasné, proč mám pocit, že jsem se zastavila. Jela jsem dál, ale v dalším kole jsem dostávala další půl sekundu a ztrácela už dvacet metrů. V předposledním kole už jsme jely stejně. V tom posledním na mě křičel trenér Novák, abych to ještě zkusila, tak jsem ho poslechla. Z poslední zatáčky jsme vyjely spolu, ale měla jsem větší rychlost, tak jsem ji porazila. Čas 1:55,44 je fakt skvělý.

Pomohl vám výborný páteční čas na kilometru?

Ohromně, protože čas 1:17,46 jsem v Evropě ještě nezajela, možná někdy v Inzellu, ale jinde ne. Byla jsem maximálně spokojená. Ten čas mě posunul do divize A, ale ve Stavangeru tuhle možnost v neděli nevyužiju, protože po kilometru se jede trojka a to je můj hlavní cíl.

Co vás dostalo do správné bojové nálady před patnáctistovkou?

Vynikající výkon našeho kolegy Sebastiana Druszkiewicze na pěti kilometrech. Trénuje s námi už dlouho a tohle byl jeho první závod na pětce po třinácti měsících. Všichni jsme si moc přáli, aby jel dobře, což dokázal. Mně osobně jeho výkon ohromně zvedl náladu a povzbudil. Šla jsem na start patnáctky a smála jsem se.

Určitě máte spočítáno, že za určitých okolností můžete vyhrát celý seriál Světového poháru podesáté za sebou. Myslíte na to?

Ani v nejmenším. Nejdřív se musím vzpamatovat z té patnáctistovky a zítra se uvidí. Jedu v poslední dvojici s Ruskou Natalií Voroninovou. Uvidíme, jak to bude vypadat. V téhle sezóně jsem na dlouhých tratích neprohrála. Pochopitelně udělám všechno proto, abych znovu uspěla.

Po mistrovství Evropy jste se přesunuli do vaší základny v italském Collalbu v Dolomitech. Tam na vás zřejmě působí blahodárně ovzduší. V čem je jeho kouzlo?

Jezdíme tam léta, všechno známe a znají tu nás. Byli tam s námi mladí, všechno fungovalo perfektně, žádný problém, protože všechno fungovalo, jak mělo a bylo naplánováno. Suprově jsme potrénovali. Až na pár mrazivých dní nám přálo i počasí. Hodně jsme jezdili na kole. Ohromná pohoda.

Vyhraje Martina Sáblíková ve Stavangeru i nedělní závod na tři kilometry?
Ano
97,6 %
Ne
2,4 %
Celkem hlasovalo 10355 čtenářů.

Reklama