Hlavní obsah

Moc medailí jim nechat nechceme, smál se kouč Sáblíkové

Praha

Fantastická, famózní, neporazitelná... Zahraniční média hýří obdivnými titulky na výkon české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Ještě před finále v Heerenveenu podesáté v řadě vyhrála seriál Světového poháru na dlouhých tratích. Totéž dokázala jen německá legenda Gunda Niemannová, ale ta k deseti triumfům na dlouhých tratích přidala dalších osm na 1500 metrů. „Nedá se to srovnávat, za mých dob to vypadalo jinak. To, co dokázala Martina, je už nepřekonatelné,“ složila poklonu i Niemannová.

Foto: Vegard Wivestad Grott, ČTK/AP

Martina Sablíková se raduje z triumfu na tříkilometrové trati ve Stavangeru.

Článek

Kouč a objevitel osmadvacetileté české ledové královny Petr Novák byl po víkendu ve Stavangeru nadšený. „Už v pátek zajela výborný čas na jeden kilometr 1:17,46 minuty, kterým si vybojovala účast v divizi A. Na tu jsme vzhledem k trojce v neděli nereflektovali. Ve hře byl celkový triumf ve Světovém poháru. Už v pátek jsem tušil, že i sobotní patnáctistovka může být hodně dobrá. Nakonec z toho byl první historický triumf ve Světovém poháru na této trati a ve skvělém čase 1:55,44. Moc zlatých medailí soupeřkám nenecháme. A to jim chci vzít časem i nějaké v chlapech, Sebastian Druszkiewicz zajel pětku po víc než roční přestávce velmi dobře a mám tu ještě mladá děvčata, Nikolu Zdráhalovou a Natálku Kerschbaummayr," smál se kouč.

Ve Stavangeru nechyběla žádná soupeřka z absolutní světové špičky. „Po projetí cílem jsem si říkal, že by to mohlo být dobré. Konečně, na Světovém poháru byla v této sezóně na patnáctistovce dvakrát třetí. Nakonec z toho bylo historické vítězství a já věřím, že ne poslední. Můj sen o více než dvou olympijských zlatých není nereálný," připomněl svoji předpověď, že medailí by mohli získat jeho svěřenci i pět a z toho tři zlaté.

Po nedělním závodě na tři kilometry zářil. „Dvaačtyřicáté vítězství v závodech Světového poháru, desáté celkové. K tomu není co dodat. Na dlouhých tratích v téhle sezóně ještě neprohrála. K tomu není co dodat... Přitom jsem ji koučoval úplně jinak než jindy. Nekřičel jsem na ni časy a kola, nepovzbuzoval, ať ještě zabere, ale navigoval jsem ji, jestli má jet doprava nebo doleva, aby se vyhnula nebezpečným šedým plochám na špatném ledě. Přesto zajela čas 4:00,08, který je perfektní, ale za normálních podmínek by to bylo bohatě pod čtyři minuty," konstatoval Novák.

Kouzlo italských Dolomitů

Italské Collalbo s přírodním oválem je už léta druhým domovem Novis Teamu. „Všichni jezdí někam do kopců. My tam máme výborné podmínky, kamarády, svoji partu. Kolem jsou i výborné terény na kolo. Ukazuje se, že pro naše tréninkové metody je to ideální místo, proto tam jezdíme i několikrát za sezónu, když potřebujeme potrénovat nejen na ledě," naznačil Novák, že vesnička v Dolomitech je tím pravým místem pro nabírání kondice i ladění.

Takže pochopitelně sem povedou znovu kroky Sáblíkové a spol. před mistrovstvím světa na jednotlivých tratích, které za čtrnáct dní hostí ruská Kolomna. První dva březnové víkendy se jede ještě světový šampionát ve čtyřboji v Berlíně a finále Světového poháru v Heerenveenu.

„Teoreticky by na něj z hlediska vítězství už jet nemusela, ale to by nebylo samozřejmě správné. Pravdou je, že nikdy v historii už před finále nevedla o dvě stě bodů. Přitom vítěz může získat ve finále sto padesát. Ve hře je samozřejmě i medaile na patnáctistovce," vypočítal Novák.

Úspěšnou sezónu chtějí kouč i jeho medailová královna dokončit co nejlépe. Na kole sedí Sáblíková stále častěji, ale hlavní trénink na olympiádu přijde hned po rychlobruslařské sezóně a kratičkém odpočinku. „Po mistrovství světa na jednotlivých tratích už budeme kolu přidávat," prozradil kouč. A kde bude hlavní tréninkové sídlo týmu v olympijské přípravě? Můžete hádat, nápovědou vám budiž Dolomity...

Reklama