Hlavní obsah

Divín oslavil v Brně osmdesátiny vydařenou krasobruslařskou show

Brno

Stříbrný olympijský medailista Karol Divín oslavil v Brně v předstihu své osmdesátiny krasobruslařskou show, na které se představily české i evropské hvězdy. Do hlediště DRFG Areny, která je domovským stánkem hokejistů Komety Brno, přišlo dva a půl tisíce diváků. Jubilant už na bruslích nevyjel, dění sledoval z křesla u ledové plochy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Benefiční show na počest 80. narozenin dvojnásobného mistra Evropy Karola Divína (vpravo). Vlevo je jeho manželka Miroslava Divínová.

Článek
Fotogalerie

"Bylo pro mě neuvěřitelné, kolik lidí se přišlo na takového starého dědka podívat," neskrýval Divín překvapení nad zcela zaplněnou jednou tribunou. Hned v úvodu programu se na kostce nad ledovou plochou objevily záběry z jeho slavných jízd, při nichž kromě úspěchu na olympiádě 1960 ve Squaw Valley vybojoval stříbrnou a bronzovou medaili na mistrovstvích světa a dva tituly mistra Evropy.

Následně mu přijeli s růžemi gratulovat trojnásobný mistr světa René Novotný, olympijská vítězka ve sportovní gymnastice z Londýna Věra Růžičková i zástupci organizačního výboru mistrovství Evropy v příštím roce v Ostravě, kteří mu předali čestnou vstupenku na šampionát.

Ke gratulantům se připojili Michal Březina, Tomáš Verner, Ondřej Hotárek, italské krasobruslařky Valentina Marcheiová, Anna Capelliniová, Američanka Danielle Montalbanová, která závodila za Izrael v soutěži sportovních dvojic. Z USA přijela i Divínova vnučka. Všichni postupně předvedli v exhibičních vystoupeních své krasobruslařské umění.

Osmdesátiny oslaví Karol Divín až za dvacet dnů. Narodil se v Budapešti, mládí strávil na Slovensku a už přes padesát let žije v Brně. Proto o sobě tvrdí, že je Středoevropan, který vzpomíná na Československo.

"Minulý týden jsem v Bratislavě sledoval evropský šampionát. S pamětníky jsme konstatovali, že krasobruslaři našeho bývalého federálního státu získali jedenáct titulů mistrů Evropy. Věřím, že přijdou i další. Jen je potřeba podchytit mládež, aby získala motivaci. Do patnácti let to se mnou také nebyla žádná sláva, to jsem jen honil mičudu," usmál se Divín, který věří i v lepší budoucnost českého krasobruslení.

Po skončení aktivní kariéry se věnoval přípravě talentů. Měl velký podíl na výchově bruslařů, kteří se dostali až do absolutní světové špičky. "Karol Divín byl pro mě autoritou a výrazně poznamenal mou kariéru, když jsem přišel ve třinácti letech do Brna," připomenul René Novotný, který měl k Divínovi blízko i v pozdějším věku ve sportovních dvojicích. "Byl rodinným příbuzným Jany Havlové, mé první partnerky, se kterou jsme ve dvojici bruslili," připomenul Novotný.

Také sportovní cestu Michala Březiny poznamenal Divín. "Byl spíše mým mentorem, který mi pomáhal v technických věcech a skocích. Své první trojité skoky flipa, lutze i axela jsem skočil v Brně, když byl se mnou při tréninku na ledě," konstatoval Březina.

Předností trenérských kvalit Divína bylo, že dokázal své svěřence i motivovat. "Když přijel z Ameriky po návštěvě svého syna, tak mi dovezl tričko s emblémem olympiády 2010 ve Vancouveru. Bylo to šest let před touto akcí. Dal mi zabalené tričko s dovětkem. Tady se uvidíme. Dělal jsem pro to maximum. A viděli jsme se ve Vancouveru," vyzdvihl Březina jeden z podnětů, který jej hnal do tvrdé přípravy.

Reklama