Hlavní obsah

Keňa zvažuje bojkot olympiády kvůli viru zika. ČOV situaci monitoruje

Praha

Budou olympijské hry v Rio de Janeiru bez legendárních vytrvalců z Keni? Východoafrický stát totiž zvažuje možnost bojkotu her v případě masivního rozšíření viru zika, jehož epidemie děsí především oba americké kontinenty. Český olympijský výbor situaci pečlivě sleduje, zásadní opatření ale zatím nechystá.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Zdravotnický pracovník vykuřuje místo s výskytem komárů, kteří přenášejí virus zika.

Článek

Keňský olympijský výbor oznámil, že bude zvažovat nevyslání svých sportovců na olympijské hry v Riu, pokud dojde k masivnímu rozšíření viru. „Nebudeme riskovat zdraví Keňanů, pokud zika dosáhne úrovně epidemie," uvedl podle BBC šéf výboru Kipčoge Keino. Keňané by měli v Riu obhajovat jedenáct atletických medailí z Londýna 2012. Svou dominanci v královně sportu potvrdili i při loňském mistrovství světa v Pekingu, kde ovládli medailové pořadí národů.

Vedoucí keňské výpravy Stephen Soi později zmírnil slova svého kolegy a prohlásil, že jeho slova byla vytržena z kontextu. „Monitorujeme celou situaci, zatím je brzy na to hovořit o naší případné neúčasti, zvlášť půl roku před akcí," prohlásil Soi.

Nemoc, která se projevuje běžnými chřipkovými symptomy, přenášejí komáři rodu Aedes Aegypti a panuje podezření, že vyvolává poruchy plodu a poškozuje mozek nenarozených dětí. Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) už minulý týden deklarovala kvůli viru celosvětový stav nouze, který naposledy vyhlásila kvůli viru ebola v roce 2014, a varovala před šířením do Afriky a Asie.

ČOV: Zatím není důvod k zásadním rozhodnutím

Brazilské úřady jsou nicméně přesvědčeny, že se virus podaří dostat pod kontrolu a během srpnových her sportovcům ani divákům - vyjma těhotných žen - žádné zásadní nebezpečí hrozit nebude. Situaci pečlivě sleduje i Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který v koordinaci s brazilskými organizátory hodlá až do začátku her provádět každodenní kontroly všech sportovišť.

Virus zika
Virus zika patří do čeledi flavivirů a je pravděpodobně přenášen komáry rodu Aedes. Stejní komáři přenášejí i vážné nemoci horečku dengue a žlutou zimnici. Horečku zika se mimo vysokých teplot projevuje také vyrážkou a bolestí hlavy i kloubů. Hlavně v počátcích nemoci je těžké odlišit ji od klasické chřipky.
Vysoké riziko představuje zika pro těhotné ženy, jejichž dětem může způsobit těžkou vývojovou poruchu mikrocefalii, která se projevuje zakrněním nebo předčasně ukončeným růstem mozku a obvykle i celé hlavy. Spojení mezi vadou a virem zika zatím nebylo prokázáno.
WHO vydala 25. ledna 2016 prohlášení, ve kterém sděluje podezření, že virus nepřenáší jen komáři, ale může dojít i k přenosu pohlavním stykem.
Zdroj: Novinky.cz

Ke klidu zatím nabádá i Český olympijský výbor. „Samozřejmě situaci pozorně sledujeme, abychom nic nepodcenili a nevystavili naše sportovce zdravotnímu riziku, ale zatím není důvod přijímat nějaká zásadní rozhodnutí. Informace získáváme od organizátorů, MOV, zdravotnických institucí i našich spolupracovníků přímo v Riu. A tyto zdroje vesměs uvádějí, že s výjimkou těhotných žen není virus zika nějak fatálně nebezpečný. MOV i organizační výbor her vyloučily, že by virus zika měl nějak ovlivnit přípravu a průběh her," uvedl pro Sport.cz mluvčí ČOV Marek Brodský.

V srpnu méně komárů

ČOV zahrnul prevenci před riziky nemocí přenášených komáry do příprav na hry v Riu ještě před rozšířením viru Zika. Bodavý hmyz totiž může přenášet i mnohem závažnější choroby. „My jsme s rizikem nemocí přenášených komáry počítali, už přes rok konzultujeme s odborníky na tropické nemoci prevenci před nakažením. A vždy jsme počítali s nemocemi, které mají závažnější průběh než zika - samozřejmě s výjimkou těhotných, jako je horečka Dengue nebo žlutá zimnice," uvedl Brodský.

K boji s virem by směrem k olympiádě měla pomoci i změna ročního období. „To je komárů, tedy přenašečů viru, podstatně méně. Navíc věříme, že organizátoři omezí možnost přenosu viru na minimum – už vyhlásili, že v okolí olympijských sportovišť a olympijské vesnice zlikvidují všechna místa, kde by se mohli komáři množit. Boj s virem zika je také prioritou brazilských úřadů, které jsou schopny například aktivizovat statisíce vojáků apod.," věří Brodský.

I proto ČOV zatím vyčkává, jak se situace vyvine. „Podle našeho názoru zatím není nutné přijímat nějaká opatření. Samozřejmě je ale nezbytné získat naprosto přesné informace o vývoji epidemie a případném zdravotním nebezpečí, které by mohlo sportovcům hrozit," doplnil Brodský.

Reklama