Hlavní obsah

Novák rozesmál Sáblíkovou se Zdráhalovou, když jim ukazoval, jak mají bruslit

Od čtvrtka do neděle bude Martina Sáblíková bojovat na rychlobruslařském světovém šampionátu na jednotlivých tratích v Kolomně. Ve čtvrtek ji čekají tři kilometry, v pátek pět, na nichž obhajuje zlaté medaile. V sobotu bude hlavním tahounem českých děvčat v týmovém závodu a v neděli ji čeká patnáctistovka, případně i závod s hromadným startem.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková zdraví fanoušky.

Článek

„Nálada je dobrá a umocňují ji i sluníčko venku a teplota kolem nuly. Dokonce mě holky přemluvily, abych jim ukázal na ledě, jak se má správně bruslit, že si vyměníme role. Tak jsem jim to ukázal. Měly z toho legraci a hned si pospíšily a daly fotky na Facebook," popsal do telefonu po úterním odpoledním tréninku kouč rychlobruslařek Petr Novák z hotelového pokoje v ruské Kolomně, vzdálené asi sto kilometrů jihovýchodně od Moskvy.

Na týmový závod přijely juniorky

Zatímco Novák se zmíněnou dvojicí je v Kolomně už od neděle, ve středu dorazí také juniorky Natálie Kerschbaummayr s Eliškou Dřímalovou. „Po odstoupení Korejek nám organizátoři nabídli, jako prvnímu náhradníkovi možnost startu v sobotním týmovém závodě mezi osmičkou nejlepších. Okamžitě jsem to vzal. Výhledově zvažujeme start týmu na olympiádě, pár závodů jsme si v tomto složení zkusili, a tohle je skvělá šance jednak získat zkušenosti a ještě skončit nejhůře osmý na světě, věřím, že dokážeme někoho porazit," vysvětlil kouč svoje bleskové rozhodnutí. „Natálie tak odletí do Hamaru na mládežnickou zimní olympiádu až v neděli. Tohle jí dá víc," zdůraznil Novák.

Kouč na ledě bedlivě sleduje nejen svoje děvčata, ale i soupeřky a měří a měří... „Led je tu ještě o něco pomalejší, než byl na posledním závodě Světového poháru ve Stavangeru. Na časech soupeřek je to vidět. Jen Martina na něm jezdí normálně. A to tady žádná rychlobruslařka ze světové špičky nechybí. Nikola pojede poprvé seniorský šampionát, takže je z toho trochu nervózní. Od ní nečekám žádný zázračný výsledek, jde o to, aby se otrkala a pomohla týmu," konstatoval Novák.

Žádné prognózy říkat nechtěl, ani co se týká největší favoritky Martiny Sáblíkové, obhájkyně zlata na tři a pět kilometrů. „Jako vždy pojede na maximum a na konci uvidíme, co z toho bude... Však ona ví, jak rád poslouchám naši hymnu," dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata: