Hlavní obsah

Zlato pro Sáblíkovou! Česká rychlobruslařská hvězda měla na MS drtivý finiš

Kolomna
Aktualizováno

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupila do světového šampionátu na jednotlivých tratích v ruské Kolomně famózně! Osmadvacetiletá česká reprezentantka triumfovala v závodu na 3000 metrů, druhou Nizozemku Ireen Wüstovou porazila díky skvělému finiši o pouhých osm setin sekundy. Trojnásobná olympijská vítězka získala již čtrnáctou zlatou medaili ze světových šampionátů, z toho tři tituly má z víceboje.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Martina Sáblíková na MS v ruské Kolomně.

Článek
Fotogalerie

Sáblíková v této sezóně na dlouhých tratích neprohrála a svoji skvělou sérii prodloužila i v Rusku. Sáblíková se představila v předposlední rozjížďce a až do posledních metrů bojovala o vítězství s Wüstovou, která startovala již ve druhé rozjížďce.

Ještě 400 metrů před cílem svěřenkyně trenéra Petra Nováka zaostávala za svou velkou rivalkou o 24 setin sekundy. V posledním okruhu však Wüstovou předstihla a mohla se radovat ze čtvrté zlaté medaile na trojce v kariéře. Sáblíková zajela čas 4:03,05 minuty a o necelé dvě sekundy zaostala za vlastním rekordem dráhy.

Po rodačce z Nového Města na Moravě jela druhá žena průběžného pořadí Světového poháru na dlouhých tratích Natalija Voroninová z Ruska, která však závod v domácím prostředí nezvládla a skončila až dvanáctá. Třetí místo za Sáblíkovou a Wüstovou obsadila Antoinette de Jongová z Nizozemska.

Sáblíková se ziskem jedenácté zlaté medaile z MS na jednotlivých tratích dotáhla v historickém pořadí na druhou Gundu Niemannovou z Německa. Již v pátečním závodě na 5000 metrů, v němž bude opět hlavní favoritkou, má šanci vyrovnat se nejúspěšnější ženě historie Anni Friesingerové z Německa.

Kramer vládl mezi muži

Závod mužů na 10 000 metrů ovládl trojnásobný olympijský vítěz Sven Kramer. Devětadvacetiletá nizozemská hvězda získala již třiadvacáté světové zlato, z toho sedmkrát Kramer triumfoval ve víceboji.

Druhé místo obsadil držitel světového rekordu na nejdelší trati Ted-Jan Bloemen z Kanady, třetí byl další Nizozemec Erik Jan Kooiman. Obhájce zlata z loňského roku a Kramerův krajan Jorrit Bergsma v Rusku na desítce nestartoval, protože byl v národní kvalifikaci diskvalifikován.

MS v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Kolomně:
Muži:
10 000 m:
1. Kramer (Niz.) 12:56,77
2. Bloemen (Kan.) 12:59,69
3. Kooiman (Niz.) 13:02,15.
Ženy:
3000 m:
1. Sáblíková (ČR) 4:03,05
2. Wüstová 4:03,13
3. De Jongová (obě Niz.) 4:04,25.
Vyhraje Martina Sáblíková na MS v Kolomně i páteční závod na 5 kilometrů?
Ano
96,8 %
Ne
3,2 %
Celkem hlasovalo 6841 čtenářů.

Reklama