Hlavní obsah

Třem horolezcům se podařil první zimní výstup na Nanga Parbat

Islámábád

Pákistánec, Ital a Španěl se dnes stali prvními horolezci, kterým se podařil zimní výstup na Nanga Parbat, 8125 metrů vysokou horu v Pákistánu známou také pod přezdívkou "hora zabiják". Informovala o tom agentura AFP.

Foto: archiv Marka Holečka

Nanga Parbat, ilustrační snímek

Článek

"Alex Txikon ze Španělska, Ali Sadpara z Pákistánu a Simone Moro z Itálie dosáhli vrcholu Nanga Parbatu," informoval mluvčí pákistánského klubu Karrar Hajdrí. Zároveň potvrdil, že se jednalo o první úspěšný výstup v zimním období. Čtvrtá členka skupiny, italská horolezkyně Tamara Lungerová, musela pokus vzdát jen několik metrů od vrcholu.

Nanga Parbat je devátý nejvyšší vrchol světa a druhý v Pákistánu po K2. Přídomek "hora zabiják" si Nanga Parbat vysloužil vysokým počtem obětí - na jeho svazích od prvního úspěšného zdolání v roce 1953 zahynulo více než 30 horolezců.

Pod Nanga Parbatem se v roce 2013 také odehrál krvavý útok na základní tábor, při němž muži přestrojení v policejních uniformách zastřelili deset horolezců a jejich průvodce. Mezi oběťmi byli i dva slovenští horolezci.

Reklama

Související témata: