Hlavní obsah

Judista Krpálek získal v Praze zlato, Musil se blýskl stříbrem

Čeští judisté na Evropském poháru v Praze prožili velmi vydařený den a vybojovali tři medailová umístění. Lukáš Krpálek potvrdil ve váze do 100 kilogramů roli hlavního favorita a zvítězil. V kategorii do 81 kilogramů překvapil Jaromír Musil, který se probojoval až do finále a získal stříbro. Ve stejné váze nečekaně uspěl i Ivan Petr, který vybojoval bronz. Oba zaznamenali nejlepší výsledky na světové scéně v kariéře. Už v sobotu získal zlato i Pavel Petřikov.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentant Lukáš Krpálek vybojoval zlatou medaili ve váhové kategorii do 100 kg při European Open v Praze.

Článek

Bývalý mistr světa i Evropy Krpálek šel do turnaje jako nasazená jednička, ale potýkal se s únavou z nedávného tréninkového kempu v Japonsku. Přesto před vyprodanými tribunami v hale na Podvinném mlýně dominoval. Rusa Kazbeka Zankišijeva i Mongola Tsogtgerela Khutaga porazil na ippon, Itala Giuliana Loporchia dokonce za pouhých 47 vteřin.

Ve finále se utkal s jednadvacetiletým Rusem Nijazem Bilalovem. V duelu zúročil zkušenosti, hodil soupeře na juko a následně ho udržel na zemi. Připsal si už třetí triumf na pražském turnaji v kariéře.

Halu však zvedala na nohy i kategorie do 81 kg, kde zazářili hned dva Češi. Sedmadvacetiletý Musil už má na kontě několik mezinárodních úspěchů včetně bronzu na Grand Prix, ale tentokrát mu turnaj vyšel ideálně.

Nejprve zdolal těsně na trest Moldavana Nicona Zaboroščiuce, následně na ippon Španěla Josého Mariu Mendiolu a Poláka Karola Kurzeje, opět těsně na trest Rusa Aslana Lappinagova a v semifinále na ippon Bělorusa Aliaksandra Sciašenka. Ve finále s Italem Matteem Marconcinim byl dlouho lepší, bodoval na juko, ale pak udělal chybu, dovolil soupeři wazari a ztrátu už nedohnal. Ital však i přes výhru gestem uznal, že byl Musil lepší a tleskal mu spolu s fanoušky.

O ještě větší překvapení se postaral Petr, který dosud měl na turnajích světového okruhu na kontě jediný vyhraný zápas. V Praze však vyhrál hned pětkrát, z toho třikrát na ippon a dostal se až do utkání o bronzovou medaili. V něm proti Sciašenkovi potvrdil velmi dobrou kondici, dovedl duel až do prodloužení a nakonec slavil výhru na wazari.

Turnaj European Open v judu mužů v Praze:
Do 81 kg:
1. Marconcini (It.)
2. J. Musil
3. I. Petr
...
Turek (všichni ČR) vypadl v 1. kole
Do 90 kg:
1. Mehdijev (Ázer.)
...
Klammert (ČR) vypadl v 2. kole
Do 100 kg:
1. Krpálek
...
Knápek
Hecl (všichni ČR) vypadli v 1. kole
Nad 100 kg:
1. Natea (Rum.)
...
9. Horák
Hlaváček (oba ČR) vypadli v 1. kole

Reklama

Související témata: