Hlavní obsah

Hejnová i Hrubá v Ostravě zářily. Ale halové mistrovství světa s díky odmítly

Michal OsobaPrávo

Skvělými výkony ozdobily domácí atletický šampionát, vrcholu halové sezóny se dobrovolně vzdaly. Překážkářka (a v hale čtvrtkařka) Zuzana Hejnová ale v době mistrovství světa v Portlandu bude na soustředění v Jihoafrické republice a výškařka Michaela Hrubá se bude chystat v Tatrách. Obě upřednostňují letní sezónu s vrcholem na olympijských hrách v Riu.

Foto: Horsinka Adolf, ČTK

Zuzana Hejnová v cíli závodu na 400 metrů na halovém mistrovství ČR v atletice.

Článek
Fotogalerie

Hrubá předvádí celou sezónu parádní formu, dostala se až na 195 centimetrů, v Ostravě si jako už jistá mistryně republiky výkonem 193 cm dokonce osahala výšku juniorského světového rekordu 198 cm.

Není divu, že šéftrenér Tomáš Dvořák zkoušel ještě Hrubou i její trenérku Alenu Nezdařilovou umluvit, jestli by si cestu do Portlandu nerozmyslela. Vždyť ve světových tabulkách patří čerstvě osmnáctileté skokance třetí místo.

„Přijde mi to škoda. Sice je to do Portlandu daleko, ale skáče se tam rovnou finále a dá se to pojmout jako mítink a přijet až před závodem. Příležitost závodit na halovém mistrovství světa je podle mě přínosná, ale nutit samozřejmě nikoho nemůžu,“ uznal Dvořák.

Ale Hrubá zůstala neoblomná. „Hodně se to řešilo, co jsem slyšela z různých stran. Ale konečný verdikt je, že nepojedu a budu se soustředit na letní sezónu,“ ujistila s tím, že na olympiádě by se ráda probila do finále.

Na medaili by si nevěřila

I mistryně světa na čtvrtce překážek Hejnová si stanovila jízdní řád halové sezóny jasně - po mistrovství republiky konec. Jenže skvělý čas na hladké čtvrtce 52,34 s ji katapultoval na dvanácté místo letošních světových tabulek, mezi Evropankami je dokonce druhá.

Nenahlodal ji ostravský výkon? „Čas je to super,“ uznala. „Ale olympiáda je pro mě stěžejní a halový šampionát by mi naboural přípravu, ztratila bych tři týdny kvůli dvěma dnům závodů a medailové ambice bych tam stejně neměla,“ přemítala. „Možná bych postoupila do finále, i když ani to není jisté, protože na seběhu nejsem tak rychlá a semlely by mě,“ tuší.

Reklama