Hlavní obsah

Legenda šla do důchodu, Šonka od ní koupil letadlo. Teď sní o vítězství v závodě

Praha

Legenda letecké akrobacie Péter Besenyei ohlásila v 59 letech odchod ze seriálu Red Bull Air Race, a tak český pilot Martin Šonka neváhal a od maďarského veterána koupil jeho stroj. Své letadlo pak prodal parťákovi Petru Kopfsteinovi, jehož letos čeká premiéra v elitní třídě série přezdívané formule 1 ve vzduchu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pitoti Martin Šonka (vlevo) a Petr Kopfstein, účastníci seriálu Red Bull Air Race 2016.

Článek

Šonka, jenž do Red Bull Air Race vstoupil už v roce 2010, se loni prosadil na celkové čtvrté místo. A s novým letadlem Edge 540 V3 sní o tom, že poprvé vyhraje jeden ze závodů.

„Ale když jsem do seriálu nastupoval, rozdíly mezi prvním a posledním činily čtrnáct sekund, teď to jsou maximálně dvě. Rozhoduje každá drobnost, týmy nabírají víc a víc specialistů,“ upozorňuje sedmatřicetiletý pilot.

Upravoval sedačku

Navíc očekává, že nějaký čas mu zabere seznamování s novým strojem. „Péter s ním loni absolvoval asi pět závodů, je to nejnovější vyrobený typ závodního speciálu. Ale museli jsme provést řadu úprav. Už jen proto, že Besenyei je o půl hlavy menší, tak bylo třeba trochu upravit sedačku, abych vůbec zavřel kabinu,“ usmíval se.

„Trochu máme problémy s váhou a chlazením, postupně budeme sbírat a analyzovat data,“ plánuje Šonka s tím, že testování za současného počasí v Česku by mu stejně pro první díl v horkém arabském Abú Zabí mnoho nenapovědělo. Zatím tak ve spolupráci s brněnskou Univerzitou obrany využívá leteckého simulátoru.

Seriál pro čtrnáctku nejlepších akrobatických pilotů světa čítá osm závodů, čtyři se konají nad vodní hladinou, čtyři nad zemí. Novou destinací v programu je americké Indianapolis. „Je fajn, že každý závod je v trochu jiném prostředí, já se nejvíc těším do Spielbergu a Budapešti, kde bývá tradičně nejvíc českých vlajek,“ líčí Šonka.

Program Red Bull Air Race
11.–12. 3. Abú Zabí (SAE)
23.–24. 4. Spielberg (Rak.)
4.–5. 5. Čiba (Jap.)
16.–17. 7. Budapešť (Maď.)
13.–14. 8. Ascot (Brit.)
3.–4. 9. Lausitzring (Něm.)
1.–2. 10. Indianapolis (USA)
15.–16. 10. Las Vegas (USA)
Přenosy ze závodů bude vysílat ČT sport.

Reklama

Související témata: