Hlavní obsah

Sáblíková smetla Wüstovou na třech kilometrech a posunula se do čela MS ve čtyřboji

Karel Felt (Berlín)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Byla to fantazie. Nizozemská hvězda Ireen Wüstová vzala v sobotu večer Martině Sáblíkové rekord berlínské dráhy na tříkilometrové trati fantastickým časem 3:59,43 minuty. Oranžová radost ale netrvala ani půl hodiny. Česká ledová královna předvedla v poslední rozjížďce fantastickou jízdu a časem 3:58,11 největší soupeřku v boji o titul mistryně světa ve čtyřboji doslova smetla. Nejenže si vzala zpět rekord, ale žádná žena v Evropě takhle rychle ještě nejela.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na tříkilometrové trati v Berlíně, kde se koná mistrovství světa ve čtyřboji.

Článek

Čas Wüstové zářil na světelné tabuli a zaplněná hala na okamžik ztichla, když na dráhu vyjela Sáblíková a Kanaďanka Ivanie Blondinová. Start poslední rozjížďky dne nevypadal dobře. Sáblíková měla na první kolo až jedenáctý čas. Kanaďanka odpadla po třech stech metrech a její ztráta postupně rostla až na téměř půl kola. Sáblíková neustále zrychlovala.

Úder v posledním kole

Po druhém kole už byla třetí, dvě kola před cílem druhá a do posledního vjela jako vedoucí závodnice. Cílem pak doslova prolétla a za ním zvedla ruce ve vítězném gestu. Radostí skákal i kouč Petr Novák a téměř padesát českých fanoušků mohlo zbořit halu. Mohutným aplausem vstoje se k nim přidali i ti domácí a dokonce i nizozemští, kteří umí výkon ocenit. První gratulantkou byla kamarádka Claudia Pechsteinová, které se na domácím oválu moc nedařilo. Následovalo obětí s týmovou kolegyní Nikolou Zdráhalovou a čestné kolečko s trenérem Petrem Novákem.

„Ohromně mne nabudil čas Wüstové. To byla hozená rukavice. Nikdy jsem trojku pod čtyři minuty v Evropě nejela, myslela jsem si, že to snad ani není možné. Ale řekla jsem si, že zkusím závod dobře rozjet a uvidíme, co z toho bude. Chtěla jsem zajet co nejlépe i kvůli fanouškům, kterých přijelo z Česka opravdu hodně. Když na mne trenér křičel, že jedu na první místo, vůbec jsem to nechápala. Ale hlavou mi blesklo, že to musím zkusit, i kdybych se měla v poslední zatáčce pozvracet. A vyšlo to, tedy myslím ten rychlý čas. Těch 3:58,11 je nový rekord dráhy a vůbec nejrychlejší čas na trojce v Evropě," říkala spokojená Martina Sáblíková s kytičkou a malou skleněnou cenou pro vítězku jedné z disciplín. Na dlouhých tratích v této sezóně ještě neprohrála.

Obhajoba je blízko, ale musí vydržet sval

„V pátek večer jsem říkal, že se mi na tréninku už líbila a po sobotním dopoledni jsem dodal, že s ní musejí soupeřky v boji o titul zase počítat. Nikdy jsem ji neviděl jet tak dobře technicky, tak jako na trojce. Když jí je nejhůř a bolí jí noha, zapojí mozek a soustředí se na techniku. Je to skvělé, vždyť takhle rychle nikdy v Evropě žádná žena nejela. Pomohlo i to, že jsme po pětistovce zajeli na hotel a věnovali se zatuhlému svalu," usmíval se spokojený kouč a spěchal k českému fanklubu.

Sáblíková bojuje s bolestí levého stehna, ale při závodě na ni zapomíná. „Bála jsem se, co to udělá po pětistovce, ale bylo to dobré. Noha bolela, ale dalo se s tím jet. Když zazní startovní výstřel, nemáte čas na bolest myslet, už je to o něčem jiném. Uvidíme, jaká bude noc, ta ale mezi závody bývá hodně krušná," přiznala.

Po sobotě má nakročeno ke zlaté obhajobě, ale vítězkou se zdaleka necítí. „Ještě nás čekají dvě distance a stát se může cokoliv. S Wüstovou jedu odpolední patnáctistovku. To bude klíčový souboj, nesmí mi moc ujet. Pětka také nebude po patnáctistovce jednoduchá. I když říkám, že budu spokojená i s druhým místem, o to první se samozřejmě poperu," pravila s odhodláním v hlase.

Soutěž mužů po pětikilometrové distanci ovládl podle očekávání nizozemský král dlouhých tratí Sven Kramer. Vítěz odpolední pětistovky Rus Denis Juškov odstoupil kvůli zranění třísla ze soutěže.

Mistrovství světa v rychlobruslařském víceboji v Berlíně:
Muži:
500 m:
1. Juskov (Rus.) 35,84
2. Bökko (Nor.) 36,18
3. Niedzwiedzki (Pol.) 36,24
5000 m:
1. Kramer (Niz.) 6:14,13
2. Pedersen (Nor.) 6:16,89
3. Blokhuijsen (Niz.) 6:17,80
Průběžné pořadí víceboje:
1. Kramer 73,953 b.
2. Blokhuijsen 74,240
3. Pedersen 74,479
Ženy:
500 m:
1. Takagiová 38,93
2. Ošigiriová 38,95
3. Kikučiová (všechny Jap.) 39,34
...
7. Sáblíková (ČR) 39,62
3000 m:
1. Sáblíková 3:58,11
2. Wüstová 3:59,43
3. De Jongová (obě Niz.) 4:02,88
Průběžné pořadí víceboje:
1. Sáblíková 79,305
2. Wüstová 79,315
3. De Jongová 79,920

Reklama