Hlavní obsah

Sáblíková v Heerenveenu finále SP nepojede. Přednost má zdraví a Rio

Praha

Čerstvá mistryně světa v rychlobruslařském víceboji Martina Sáblíková nebude o víkendu startovat ve finále Světového poháru v Heerenveenu. „Desátou trofej za celkové vítězství už má jistou. Dáme přednost odpočinku a doléčení svalu levé nohy a získáme tak víc prostoru pro přípravu na olympiádu v Riu, na níž Martina pojede časovku,“ vysvětlil kouč Petr Novák svoje rozhodnutí.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková trénuje na olympiádu v Riu.

Článek
Fotogalerie

„Jsem hodně unavená, noha bolí a nechtěla bych vzhledem k přípravě na olympiádu riskovat. V hlavě už mám delší čas Rio. I v Berlíně se mě na olympiádu ptala spousta lidí, včetně novinářů. Vícebojařské mistrovství světa jako by šlo bokem. Sama jsem sice Rio z hlavy na ty dva dny vytěsnila, ale cítím, že už se potřebuji věnovat kolu. Poslední slovo bude mít trenér Petr Novák, který můj názor zná. Ví, že už na led nechci," řekla Martina Sáblíková v neděli večer se zlatem na krku.

Trofej někdo vyzvedne

„Zvážil jsem to, i když Martina měla v Heerenveenu šanci i na celkové druhé místo na patnáctistovce a asi by slušelo ukázat se jako celková vítězka fanouškům. Zdraví je ale přednější. Trofej nám někdo přiveze, nebo si ji vyzvedneme později. LIdé toto rozhodnutí určitě pochopí. Takhle si bude Martina moci pár dní odpočinout, vyléčit sval a můžeme naplno rozjet přípravu na olympiádu. Odpadne i dlouhé cestování," vysvětlil svoje rozhodnutí Petr Novák.

Čas získá i Novák. „Hned začnu studovat profil olympijské časovky. Čím vyšší převýšení, tím má Martina větší šanci na dobré umístění. Podobné terény budu hledat u nás i v zahraničí. Přípravu uděláme pestrou. Počítám i s vysokohorským prostředím kvůli síle. Vedle silničního kola dostane stále víc prostoru časovkářský speciál. Využijeme i nějaký velodrom, kvůli posedu a sladění těžkého převodu s frekvencí šlapaní a vyjíždění zatáček. V Riu jich má být hodně i na rovinatých úsecích. Na speciální část přípravy jsem požádal o pomoc největšího dráhařského odborníka u nás, trenéra mistrů světa Pavla Vršeckého," dodal s tím, že časový plán musí pořádně promyslet, aby přípravu skloubil co nejlépe.

Reklama

Související témata: